Külföld

Újranyitottak egy sugárzás miatt lezárt várost Japánban, a lakók nem tolonganak, hogy visszatérjenek

rtl.hurtl.hu

2023. április 1. 16:26

A fukusimai atomkatasztrófa után a lakosság visszamehet egy most újranyitott és megtisztított városba.

Megnyitották a 12 évvel ezelőtt, a fukusimai atomkatasztrófa miatt evakuált Tomioka város egy részét szombaton – írja a Sky News.

A város a Fukusima I atomerőműtől délnyugatra fekszik és eddig nem lehetett látogatni, illetve a lakosok sem térhettek vissza. Az újranyitást egybeszervezték a Japánban fontos cseresznyevirágzás ünneplésével. Fumio Kishida miniszterelnök is részt vett az ünnepségen.

A kormányfő elmondta, az evakuálás feloldása még csak a helyreállítás kezdete. Arról is beszélt, azon dolgoznak, hogy az összes az tilalmi zónát megszüntessék.

Tomioka egyike annak a 12 településnek, amelyet teljesen vagy részben no-go zónává nyilvánítottak. A város egyes részeit már korábban újra megnyitották, és eddig mintegy 1600 ember – a katasztrófa előtti lakosság mintegy 10 százaléka – tért vissza.

A most újranyitott városrészbe a mintegy 2500 lakosból alig több mint 50-en tértek vissza, vagy jelezték a hatóségoknak, hogy visszamennének.

A tengerparton fekvő Fukusima I atomerőművet sújtó földrengés és szökőár tönkretette a létesítmény áramtermelő és hűtő berendezéseit, ami az erőmű hat reaktorából háromban katasztrofális leolvadást idézett elő. A sugárzás miatt több mint 160 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.

A földrengés és a szökőár következtében Japán-szerte mintegy 18 ezren haltak meg, míg a nukleáris baleset következtében 20 km-es tilalmi zónát vezettek be.

A sugárszennyezés megszüntetése érdekében hatalmas munkát végeztek az elmúlt 12 évben, de ennek ellenére mintegy 30 ezer ember még mindig nem térhetett haza.

Nyitókép: Fukusima-1-es atomerőmű Okumában 2021. március 11-én. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza.

#Külföld#fukusima#atomkatasztrófa#sugárzás#lezárás#japán#város#újranyitás

Címlapról ajánljuk