Külföld

Libanonban csak a fél ország állította át az órát, teljes a káosz

rtl.hurtl.hu

2023. március 26. 14:16

A miniszterelnök elhalasztotta az átállást, így ugyanis a muszlimok egy órával előbb ehetnek ramadán idején.

A libanoni lakosok két rivális időzónában ébredtek fel, a politikai és vallási hatóságok ugyanis eltérő utasítást adtak az órák átállítására – derült ki a BBC cikkéből.

  • Najib Mikati ügyvivő miniszterelnök azt közölte, hogy a nyári időszámítás a következő hónapban, a ramadán végén kezdődik, így a muszlimok korábban (19 óra helyett már 18 órakor) megtörhetik napi böjtjüket.
  • A keresztény hatóságok azonban azt mondták, hogy március utolsó vasárnapján állítják át az órákat, ahogy azt a legtöbb évben szokták. Sok vállalkozás követte is ezt az utasítást. 

A vita mutatja, hogy az országban még mindig jelentősek a nézeteltérések a keresztény és a muszlim csoportok között, korábban az 1970-es és 1980-as években polgárháborút is vívtak.

Najib Mikati csak csütörtökön jelentette be, hogy április 20-ra halasztja a nyári időszámítás kezdetét. Döntését nem indokolta, de szakértők szerint így akarja növelni népszerűségét, a ramadán ugyanis március 22-én kezdődött és április 21-én ér véget. 

A helyi keresztény egyház azt közölte, hogy figyelmen kívül hagyja a bejelentést, és hasonlóan tett több libanoni szervezet is. Két hírcsatorna, az LBCI és az MTV előreállította az órát vasárnap hajnalban.

A nemzeti légitársaság kompromisszumos megoldás mellett döntött: a cég által használt órák a téli időszámításban maradnak, de a repülési időket a nemzetközi menetrendekhez igazítják. 

Az országban sok óra, valamint mobiltelefon automatikusan átállt a másik időszámításra, a szolgáltatók ugyanis nem kaptak értesítést a csúszásról. 

Kim Ghattas bejrúti újságíró Twitter-üzenetében azt írta, hogy a kormány váratlan lépése „teljes zűrzavart” okozott az utazásoknál és a zoom-hívásoknál.

Nyitókép: Vael Hamzeh/MTI/EPA

#Külföld#libanon#óraátállítás#vallás#keresztény#muszlim

Címlapról ajánljuk