Külföld

Izrael légicsapásokat mért Libanonra

rtl.hurtl.hu

2023. április 7. 21:13

Néhány órával korábban Libanonból lőttek ki rakétákat Izraelre, Tel-Aviv szerint a libanoni állam minden olyan támadásért felelős, amelyet az ország belterületéről indítanak.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mért a Hamász palesztin fegyveres csoporthoz tartozó célpontokra Libanon déli részén és a Gázai övezetben – írta a BBC.

Csütörtökön Libanonból lőttek ki 34 rakétát Észak-Izrael felé, Tel-Aviv erre reagált a támadással. A gázai fegyveresek több tucat rakétát lőttek ki válaszul.

A térségben igen nagy a feszültség azóta, hogy izraeli rendőrök a hét elején a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél összecsaptak a palesztinokkal.

Izrael a légitámadás során az iszlamista Hamász szervezetet vette célba. A Twitteren azt írták, hogy a Hamászhoz tartozó dél-libanoni terrorista infrastruktúrákat találtak el.

A hadsereg nem hagyja, hogy a Hamász terrorista szervezet Libanonból működhessen – jelentették ki, hozzátéve: 

a libanoni állam minden olyan támadásért felelős, amelyet az ország belterületéről indítanak.

Az Al-Majadín nevű, libanoni székhelyű pánarab televízió péntek reggel a dél-libanoni Türosz városából robbanásokról számolt be. A tudósítás szerint a közelben található egy palesztin menekülttábor is.

Izrael csütörtök este a Hamász Gázai övezetbeli katonai létesítményeit, köztük alagutakat és fegyvergyártó egységeket is célba vett, a gázai fegyveresek péntek hajnalban ennek ellenére folytatták a Dél-Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az egyébként is viszályos helyzetet tovább nehezíti, hogy éppen folyik a muszlim böjti hónap, a ramadán, a húsvét miatt pedig számos zsidó hívő a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra zarándokol, ahol az Al-Aksza-mecset áll.

Nyitókép: Izraeli katonai járművek az izraeli-libanoni határ közelében Malkia településen – Fotó: Atef Szafadi/MTI/EPA

#Külföld#izrael#libanon#hamasz

Címlapról ajánljuk