Külföld

Magyarország újabb kétmillió dollárt költ libanoni templomok felújítására

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 10:04

Szijjártó Péter a korábbi 1,8 millió dolláros segítség után most újabb 2 millió dolláros adományt jelentett be.

Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez, írja az MTI Szijjártó Péter külügyminiszter Bejrútban tett nyilatkozata alapján.

A minisztérium közleménye szerint tárcavezető a libanoni kollégájával közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy olyan országból érkezett, amelynek szomszédságában háború dúl, de az ukrajnai fegyveres konfliktusnak nemcsak a térségben, hanem az egész világon érezhetők a negatív hatásai. Ilyen az élelmezési válság is, amely a nehéz helyzetben lévő országokat sújtja leginkább, például látható, hogy Libanonban mekkora erőfeszítésekbe kerül napjainkban a lakosság ellátása.

Szijjártó kitért arra is, hogy Libanonban mára a népesség mintegy ötödét a Szíriából áttelepültek teszik ki, ezért a nemzetközi közösségnek elő kellene segítenie az érintettek visszatérését, miután ellátásuk nagy terhet jelent a befogadó közösség számára. Rámutatott, hogy ennek elmaradása az élelmezési válsággal együtt oda vezethet, hogy újabb tömegek indulnak meg Európa felé.

A miniszter ennek kapcsán tudatta, hogy a magyar kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból, és most véget ért a rekonstrukciós program második szakasza, így megkezdődhet a harmadik, amelyben kétmillió dollárból újabb harminc templomot fognak renoválni.

Szeretnénk, ha Libanon Libanon maradna, ezért az itteni keresztény közösség is számíthat Magyarország támogatására. Korábban a libanoni keresztények azt kérték tőlünk, hogy mentsük meg a templomaikat, hogy aztán ezek a templomok megmenthessék a keresztény közösségeket

– mondta a magyar külügyminiszter.

Libanon lakosságának 32 százalékát tartják kereszténynek, bár erről nehéz pontos képet adni, mivel az országban a harmincas évek óta nem volt népszámlálás.

Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Hoslet

#Külföld#libanon#templom#szijjártó péter#felújítás

Címlapról ajánljuk