Külföld

Önjelölt foteldetektívek zaklatják az elhunyt anya családját, megkeserítve egy brit falu életét

rtl.hurtl.hu

2023. március 18. 11:14

Nicola Bulley január végén tűnt el, holtteste februárban került elő egy folyóparton. Youtuberek, tiktokkerek, facebookozók érezték úgy, hogy nekik kell megoldani az esetet: házakba, kertekbe törtek be, a nő szeretteit és barátait vádolták meg. Nicola Bulley temetésének idejére repülési tilalmat kellett hirdetni, hogy legalább addig biztosíthassák a család nyugalmát.

Amikor a januárban eltűnt Nicola Bulley hozzátartozói a közvélemény segítségét kérték a kétgyerekes anya megtalálásához, bizonyára nem azt szerették volna, hogy önjelölt detektívvé előlépett tiktokkerek és youtuberek telepedjenek rá az ügyre, akik a családtagokat is képtelen vádakkal zaklatják.

A 45 éves hiteltanácsadó január 27-én iskolába vitte lányait a néhány száz lelkes angliai St Michael’s on Wyre faluban, majd a Wyre folyó partján sétáltatta kutyáját. Csak a mobiltelefonját és az állatot találták meg egy padnál, a nőnek nyoma veszett.

„Alternatív teóriák”

Évente több tízezren tűnnek el az Egyesült Királyságban – írta az Economist –, de Nicola Bulley esete valamiért különös figyelmet váltott ki, talán azért, mert egy fehér, középosztálybeli nőről volt szó. Eltűnésének helyszínét influenszerek százai lepték el – egy részük talán őszintén hitte, hogy segíteni tudja a rendőrök munkáját, mások csak egy szelfit akartak posztolni a közösségi oldalukra.

„Léleklátók”, „testbeszéd-szakértők” lepték el a folyópartot, akik arra vették maguknak a bátorságot, hogy „kihallgassák” az arra járókat, de otthonaikban és üzleteikben is zaklatták a helyieket. A rendőrségnek külön jeleznie kellett, hogy nem fogják eltűrni, hogy az önjelölt nyomozók épületekbe, kertekbe törjenek be az eltűnt nő után kutatva. Egy ponton oszlatási parancsot is kiadtak, aminek értelmében a hatóságok kitessékelhettek mindenkit a településről, aki akadályozta a nyomozást.

A lancashire-i rendőrség főfelügyelője, a nyomozást vezető Rebecca Smith azt mondta, pályafutása alatt még nem találkozott hasonlóval. Hamis információkkal, vádaskodásokkal, pletykákkal árasztották el a rendőrséget, amivel a nyomozók figyelmét is eltérítették a brit sajtóban –vérmérséklettől függően – kopónak vagy hullarablónak nevezett önkéntes „detektívek”.

Az inews elemzése szerint egy hónap alatt háromezer videót posztoltak a TikTokon #nicolabulley címkével, ezek 341 millió felhasználóhoz jutottak el. Természetesen nem mindben voltak hamis információk, de a Facebookon is több ezer tagot számláló csoportokban terjesztettek „alternatív teóriákat” az esetről, a Twitteren pedig százezrekhez jutottak el alaptalan spekulációk Bulley barátját és családtagjait érintően.

Önjelölt foteldetektívek zaklatták az eltűnt anya családját, megkeserítve egy brit falu életét
Ezen a padon találták meg Nicola Bulley telefonját. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Alapvető tisztesség

Két tiktokker videót készített, amiben nekiálltak felásni az erdőt a nő eltűnése helyszínének közelében. A közösségi platform üzemeltetője ezután közölte, hogy nem tűrik meg a zaklató tartalmakat, felülvizsgálják, hogy milyen diskurzus alakult ki felületeiken Nicola Bulley eltűnésével kapcsolatban, a szabályzatot sértő tartalmakat és fiókokat eltávolítják, egyes tartalmak elérését pedig korlátozzák.

Michael Vincent önkormányzati vezető – akinek elérhetőségeit el kellett távolítani a wyre-i járás weboldaláról, annyi zaklató üzenetet kapott – kijelentette, hogy a közösségi média idiotizmusa találkozott a valósággal: fura alakok jelentek meg, akik nyomkodták az emberek kilincseit, benéztek az ablakaikon. „Lennie kell egy alapvető tisztességnek” – mondta, hozzátéve, hogy a közösségi média nem lehet erkölcsök nélküli hely.

Miközben Nicola Bulleyt keresték, élettársa, Paul Ansell Pinterest-fiókját feltörték és félmeztelen nők képeit posztolták rá. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A 44 éves férfit további internetes zaklatás is érte. Egy tévéinterjúban azt mondta, nagyon zavarnák a trollok vádaskodásai, ha egyáltalán elolvasná ezeket.

Mindenki, aki beleártotta magát az ügybe, figyelmen kívül hagyta, hogy az érintettek hús-vér emberek, akik az elképzelhető legnagyobb traumán mennek keresztül, a spekulációk hirdetése pedig senkin nem segít, csak fokozza a fájdalmukat.

Magas kockázat

Paul Fullwood korábbi rendőrfőnök-helyettes az Economistnak azt mondta, hogy korábban az eltűnt személyek után nyomozó rendőrök együtt tudtak működni az újságírókkal, és meg tudták velük értetni, hogy vannak információk, amelyek közlése nem szolgálja a nyomozás érdekeit. A közösségi média megjelenésével azonban elvesztette a rendőrség az irányítást a nyilvánosság fölött.

Vannak, akik szerint a rendőrség is kihasználhatná a közösségi médiát, hogy szembeszálljon a hamis információk terjedésével, de a szervek még mindig azt gondolják, hogy a népszerű kommunikációs felületek nem tekinthetők hitelesnek, és a folyamatban lévő nyomozásokra vonatkozó szabályokat is előszeretettel értelmezik félre, hogy ne kelljen kiadni információt. A rendőrségbe vetett bizalom hiánya is oka lehet annak, hogy sokan máshol keresnek információt.

Miközben a rendőrséget egyfelől bírálat érte azért, hogy túl kevés információt adnak a nyomozás állásáról, ezzel tüzelve a találgatásokat, másfelől talán túl sokat árultak el, amikor jelezték, hogy Nicola Bulley-t „magas kockázatú” eltűnt személynek minősítették menopauzával összefüggő alkoholproblémái miatt. Sokan a magánéletet sértőnek és szexistának minősítették, hogy ezt a rendőrség nyilvánosságra hozta, és a belügyminiszter is bírálta.

Végül február 19-én a folyóparton, az aljnövényzetben megtalálták Nicola Bulley holttestét, amit másnap azonosítottak. A rendőrség által elkordonozott területre egy tiktokker is bejutott, és videót is készített róla. A 34 éves Curtis Arnold később egy YouTube-videóban panaszkodott arra, hogy a rendőrök éjjel állították elő nagyszülei házában, a bilincs nyomot hagyott a kezén, nem hagyták neki, hogy kabátot vegyen és a nagymamája nem tud azóta aludni. A férfi ellen a hatóságok munkájának megzavarása miatt indult eljárás.

Önjelölt foteldetektívek zaklatták az eltűnt anya családját, megkeserítve egy brit falu életét
Önkényes detektívek munkában

„Igazságot szolgáltatni”

A holttest megtalálása után Nicola Bulley családja nyilatkozatot adott ki, amiben azt írták: elszomorítja őket, ha egy nap a nő két kislányának el kell mondaniuk, hogy a sajtó és a közvélemény egy része az apát vádolta bűncselekménnyel, valamint rágalmazták a barátokat és családtagokat. Szükségesnek tartják a felelősségre vonást, hogy ez ne történhessen meg más családokkal.

Kiemelték, hogy az ITV és a Sky News annak ellenére próbálta felvenni velük a kapcsolatot, hogy nyugalmat kértek Nicola holttestének megtalálása után. Emiatt a brit médiahatóság magyarázatot kért a két tévécsatornától. Az ITV annyit közölt, hogy nem tudták, hogy a család nem akar nyilatkozni, és miután az egyik családtag visszautasította a nyilatkozatot, nem keresték őket többet.

A falut, ahol Nicola Bulley meghalt, azóta sem hagyják békén az önjelölt detektívek. Múlt héten fel kellett kérni egy helyi biztonsági céget, hogy folytassák a járőrözést St Michael’s on Wyre utcáin, felügyeljék a rendet, tájékoztassák a látogatókat, hogy mit tehetnek és mit nem, a rendőrség pedig arra is felhatalmazta őket, hogy kitessékeljék a faluból a rendbontókat. Egy helyi azt mondta, elegük van: magukat újságírónak kiadó emberek jönnek, akik azt mondják, igazságot akarnak szolgáltatni Nicolának. Az ott élők nem érzik magukat biztonságban, és nem tudják élni az életüket.

Nicola Bulley temetésének idejére repülési tilalmat is el kellett rendelni, mert a család attól tartott, hogy drónokról fogják videózni a búcsúszertartást.

Nyitókép: Christopher Furlong/Getty Images

#Külföld#nicola bulley#eltűnt személy#meghalt#egyesült királyság#közösségi média#zaklatás#kegyeletsértés#nyomozás#ma

Címlapról ajánljuk