Külföld

Nyolc év börtönt kapott a nő, aki azt hazudta, hogy egy ázsiai embercsempész banda megerőszakolta őt

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 14:38

Eleanor Williams három férfit vádolt meg nemi erőszakkal hamisan, mindannyian megpróbáltak öngyilkosságot elkövetni. 

Nyolc és fél év börtönbüntetést kapott az a nő, aki hazudott arról, hogy egy ázsiai embercsempész banda megerőszakolta őt, és hogy emberkereskedelem áldozata lett. A nő egy sor másik férfit is megvádolt, alaptalanul, írja a Guardian

A 22 éves brit Eleanor Williamst januárban ítélték az igazságszolgáltatás kilencrendbeli félrevezetése miatt.

A nő állításai 2020 májusában terjedtek el, amikor fotókat tett közzé magáról a Facebookon, sokkoló zúzódásokkal, monoklikkal és egy részben levágott ujjal. Akkor azt állította, hogy „gonosz, de okos” ázsiai férfiak, többnyire pakisztináni üzletemberek megverték és „szexpartikra” kényszerítették őt. 

A vádak hamar szárnyra keltek és elindult egy globális szolidaritási kampány, a Justice for Ellie, amelyet több mint százezren követnek a Facebookon. A kampánynak egyébként saját termékcsaládja volt, amelyen egy lila elefánt szerepelt, és az egész Egyesült Királyságban gyűléseket szervezett, miközben a rendőrség állítólag eltussolta a történteket.

A cumbriai rendőrség 2020-ban 151 bűncselekményt jegyzett fel az üggyel kapcsolatban, köztük rosszindulatú kommunikációt és zaklatást, valamint rongálást és közrend elleni bűncselekményeket. Barrowban (a településen, ahonnan a nő származik) azon a nyáron megháromszorozódott a gyűlölet-bűncselekmények száma.

A bírónak írt levelében, amelyet kedden olvastak fel a Preston koronabíróságon, Williams fenntartotta ártatlanságát, de azt mondta, sajnálja és „lesújtotta”, hogy Facebook-bejegyzése milyen hatással volt a szülővárosára. 

„Megértem, hogy az ön dolga, hogy elhiggye az esküdtszék ítéletét, és ez rendben is van. Tudom, hogy elkövettem néhány hibát, sajnálom. Tudom, hogy ez nem mentség, de fiatal voltam és zavarodott” – írta. „Nem mondom, hogy bűnös vagyok, de tudom, hogy néhány dologban hibáztam, és sajnálom. El vagyok keseredve a Barrowban okozott bajok miatt. Ha tudtam volna, hogy milyen következményekkel jár ez a bejegyzés, soha nem posztoltam volna ki”.

A nő a fenti bűncselekmények mellett hamis nemi erőszakkal kapcsolatos állításokat tett három fiatal fehér férfival szemben, akik közül az egyik, Oliver Gardner csak öngyújtót kért tőle az utcán. Egy másik, Jordan Trengove 73 napot töltött előzetes letartóztatásban, miután a nő hamisan megvádolta őt azzal, hogy késsel fenyegetve megerőszakolta.

Williams azonban a legvadabb vádjait egy barrow-i üzletembernek, Mohammed Ramzannak tartogatta. A most 43 éves Ramzan azt mondta a prestoni koronabíróságnak, hogy csak egyszer találkozott Williamsszel, rövid ideig, egy családi partin. Williams őt azzal vádolta meg, hogy egy nemzetközi embercsempészbanda feje. 

Trengove, Gardner és Ramzan mind azt mondták a hatóságoknak, hogy megpróbáltak öngyilkosok lenni, amiért hamisan vádolták őket.

Williamsnek hat mobiltelefonja volt, amelyekkel hamis személyazonosságokat hozott létre, és manipulálta a valódi férfiak Snapchat-fiókjait, akikkel a Tinder társkereső alkalmazáson, vagy az OnlyFans erotikus fotómegosztó oldalon létrehozott fiókjára feliratkozókon keresztül találkozott, hogy úgy tűnjön, mintha ázsiai bűnözők lennének.

A rendőrségnek sikerült bebizonyítania, hogy az egyik Snapchat-fiókot, amely állítólag Trengove-é volt, a Williams család birtokában lévő egyik otthon wifijével hozták létre. 

Williams átadott a rendőrségnek egy listát 60 lányról, akiket szerinte Ramzan bandája futtatott. Amikor azonban a rendőrök bekopogtak a lányokhoz, értetlen arcok fogadták őket. 

Az igazságügyi orvosszakértő egyébként megállapította azt is, hogy Williams magának okozta a Facebookon megmutatott sérüléseket, egy a korábban a Tescóban vásárolt kalapáccsal. Williams továbbra is fenntartotta az ártatlanságát, noha két pszichiáter sem tudta diagnosztizálni őt. Az egyikük azonban úgy véli, hogy Williams egy gyermekkori trauma következtében komplex poszttraumás stressz-szindrómával küzd.

Nyitókép: Facebook 

#Külföld#börtönbüntetés#eleanor williams#bántalmazás#emberkereskedelem#embercsempészet#hazugság

Címlapról ajánljuk