Külföld

Köd, hó, jég meg egy kis figyelmetlenség, és elszabadul a pokol: rémisztő videók autópályás tömegbalesetekről

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 14:10

Riasztó gyakorisággal történnek az M1-es autópályán történt tömegbalesethez hasonló szerencsétlenségek szerte a világban. Amikor hirtelen megváltoznak a meteorológiai viszonyok vagy a sofőrök egy része nem veszi figyelembe a közlekedést nehezítő tényezőket, egy forgalmas autópályán gyorsan megvan a baj.

Az M1-es autópályán szombaton történt halálos tömegbaleset, amiben 41 autó tört össze, Magyarországon szerencsére ritkán szokott előfordulni. A balesetet az elsődleges információk szerint egy porátfújás miatt lecsökkent látótávolság okozta, ami miatt az autósok nem látták, hogy előttük összetört autó vannak, és már nem tudtak megállni, amikor ezt észrevették. 

Hasonló balesetek rendszeresen előfordulnak a világ autópályáin, amikor különböző időjárási körülmények, például hóvihar vagy köd miatt veszélyesen lecsökken a látótávolság, vagy a lefagyott úton nem tudnak időben megállni a sofőrök. 

Rémisztő fedélzeti kamerás videó egy szlovén tömegbalesetről

2016. január 31-én a sűrű ködben nagyjából hetven autó, busz és kamion rohant egymásba az A1-es autópályán, Szlovéniában. A tömegbalesetben négyen meghaltak, több mint harmincan megsérültek.

Az egyik érintett autós fedélzeti kamerás felvételt készített a balesetről. A felvételen látni, hogy ő még időben meg tudott állni, amikor megjelentek előtt a már összeütközött autók roncsai, és félre tudott állni az úr szélére, de nem sokkal később a mögötte haladó járművek egymás után csapódtak be, miközben az emberek az autópálya mellett található meredek domboldalra menekültek.


A tömegbalesetnek 15 magyar is részese volt, egyikük megsérült, mentők vitték kórházba, de már aznap haza is engedték. 

Egymás után taroltak le mindent a kamionok

„Jó nap arra, hogy otthon maradjon!” A kanadai Ontario tartomány rendőrsége így jellemezte 2022. december 23-át, amikor még Kanadában is szokatlanul erős havazás bénította meg a közlekedést az autópályákon. A rossz látási viszonyok mellett az autópályákon ötszáznál több baleset történt. Köztük egy több mint ötven járművet érintő tömegbaleset a 402-es számú autópályán, amiről több felvétel is készült.

Egy autós, aki időben meg tudott állni, fedélzeti kamerájával rögzítette, ahogy egymás után tarolnak le mindent maguk előtt a megállni képtelen kamionok, amelyek között volt olyan, ami úgy csúszott be a képbe, hogy vontatványa egy korábbi ütközés nyomait viselte.


Egy, a videóból kivágott részen látni, ahogy a szinte megsemmisült kamion sofőrje a saját lábán hagyja el a darabjai tört vezetőfülkét.


Egy kamion fedélzeti kamerája pedig felvette, ahogy odaérkezik a tömegkarambol helyszínére, de már nem tud megállni, és beletol egy éppen tolatni készülő autót az előtt lévő kamionba. 

Két autó ütközéséből majdnem kétszáz járműves tömegbaleset

2015. január 9-én193 jármű ütközött össze az amerikai Michigan államban található I-94-es autópályán. A tömegbalesetben, ami az autópálya mindkét irányba haladó szakaszát érintette, egy ember meghalt, és 23-an sérültek meg. 

A balesetet egy kamion és egy teherautó ütközés okozta, ami láncreakciót indított el. A rendőrség egy hónap nyomozás után emberi hibát állapított meg a tömegbaleset okának, és 63 autóst büntettek meg gyorshajtás miatt. 

A tömegszerencsétlenségben még egy tűzijátékokat szállító kamion is érintett volt, aminek rakománya kigyulladt. 

Halálos jég

2021 februárjában hat ember halt meg, és tucatnyian megsebesültek, amikor a lefagyott autópályán 135 jármű ütközött egymásnak a texasi Fort Worth városánál. A tömegbaleset helyi idő szerint reggel hat órakor történt. Több videó is megörökítette, ahogy megállni képtelen kamionok csapódnak be az előttük karambolozó járművek roncsaiba. 

 

Váratlan márciusi hóesés 

2022 márciusának végén hat ember halt és 24-en megsérültek az amerikai Pennsylvania államban, miután nyolcvan autó ütközött össze a 81-es számú autópályán. A hétfői napon, délelőtt történt tömegbaleset előtt egy váratlanul érkezett, kis területet érintő, rövid, de erős hóvihar volt a területen, amiből alig húsz perc alatt nagyjából 2-3 centiméternyi hó hullott, a látási viszonyokat pedig még a köd is tovább rontotta.

A balesetről egy autós készített mobiltelefonos felvételt, miután kiszállt az autójából, és több másik emberhez hasonlóan az autópálya szélén, a fák között keresett menedéket. A felvételen látni, ahogy egymás után csapódnak be az autók és kamionok az előttük már összetört autók roncsaiba, amik ki is gyulladtak

Egy férfi szinte csak a szerencsének köszönhette, hogy életben maradt: autója mellett állt, amikor abba egy másik autó csapódott bele, és nem sokon múlt, hogy őt is elsodorta.

Ködfolt egy angliai autópályán

2017 szeptemberében Leticia Heys munkába ment egy pénteki reggelen az angliai M65-ös autópályán, ahol hirtelen sűrű ködfolt jelent meg. A nő még idejében meg tudott állni, amikor összetört autók bukkantak fel hirtelen a ködből, de mögötte többen már nem. Heys fedélzeti kamerája rögzítette, hogy mi történt ezután. A felvétel végén azt is látni lehet, hogy a nő az utolsó pillanatban húzódik az autópálya szélére: pár másodperccel később egy vészfékező kamion jelenik meg, pont ott, ahol a nő előtte az autójával állt.

Kétszáz autós tömegbaleset egy kínai hídon

2022 decemberének végén a sűrű köd, valamint a nedves és különösen csúszóssá vált út miatt ütközött egymásnak nagyjából kétszáz jármű a kínai Csengcsou városában. A roncsok több kilométer hosszan foglalták el az autópályát. A kínai állami média akkori közlése szerint egy ember halt meg, a sérültek számáról nem közölte információkat. 


Nyitókép: YouTube

#Külföld#autópálya#tömegbaleset#tömegkarambol#Videó#video#baleset#karambol#ma

Címlapról ajánljuk