Külföld

Az Európai Parlament elnöke szerint még idén meg kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajna EU-tagságáról

rtl.hurtl.hu

2023. március 4. 15:39

Ukrajna jövője az Európai Unióban van – mondta Roberta Metsola.

Az Európai Parlament vezetője szerint „még idén” meg kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajna uniós tagságáról – írja a Szabad Európa

Az Európai Parlament elnöke felszólította Ukrajnát, hogy már idén kezdjen tárgyalásokat az európai uniós tagságról, és sürgette Kijev szövetségeseit, hogy bővítsék az ukrán erőknek szánt fegyverszállításokat, mivel azokkal lehet folytatni az Oroszország által provokált invázió elleni harcot. 

Roberta Metsola március 4-én a nyugati Lviv városában tett látogatása során találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és más magas rangú ukrán tisztviselőkkel. „Remélem, hogy a csatlakozási tárgyalások már idén megkezdődhetnek. Ukrajna jövője az Európai Unióban van” – mondta Metsola a Zelenszkijjel folytatott megbeszélése után.

Ukrajna júniusban kapta meg a tagjelölti státuszt, hogy csatlakozhasson a 27 tagú blokkhoz négy hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját, amit Zelenszkij akkor „történelmi jelentőségűnek” nevezett, bár a tárgyalások évekig is eltarthatnak.

A tárgyalások hivatalos megkezdése után az Európai Bizottságnak értékelnie kell, hogy Kijev megfelel-e az uniós tagság kritériumainak például a jó kormányzás, a korrupció felszámolása, a demokratikus szabadságjogok és a jogállamiság tekintetében.

Ez a folyamat gyakran több mint öt évig tart. A Törökországgal és a Nyugat-Balkánnal folytatott tárgyalások számos akadályba ütközve megrekedtek. Metsola azonban dicsérte Ukrajna haladását.

Lenyűgözött az a tempó, amellyel a kormány halad az uniós pályázattal kapcsolatban

– magyarázta. 

Metsola felszólította Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy fokozzák a fegyverszállításokat az ukrán hadsereg számára. Szerinte a tagállamoknak komolyan fontolóra kellene venniük, hogy vadászgépeket küldjenek Ukrajnának.

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#európai parlament#ep#csatlakozás#roberta metsola#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk