Külföld

„Roger Waters tégla az orosz propaganda falában” – a Pink Floyd frontembere felszólalt az ENSZ BT előtt

rtl.hurtl.hu

2023. február 10. 6:27

A Pink Floyd alapítóját többre tartja zenészként az amerikai ENSZ-nagykövet, mint biztonságpolitikai elemzőként, az oroszok viszont elégedettek voltak beszédével.

Oroszország felkérésére szólalt fel a Pink Floyd alapító tagja, Roger Waters az ENSZ Biztonsági Tanácsában azután, hogy egy német lapnak Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsőítő interjút adott.

A BBC szerint a svájci otthonából videókapcsolaton kutyájával együtt bejelentkező 79 éves zenész 

az oroszokat is meglephette azzal, hogy valamelyest változtatott a háborúval kapcsolatos álláspontján, 

ugyanis azt mondta, hogy az orosz támadást illegálisnak tartja, és a leghatározottabban elítéli. Rögtön utána azonban azt is hozzátette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás szerinte „nem volt kiprovokálatlan”, és a „provokátorokat” is a lehető leghatározottabban elítéli.

Roger Waters az ENSZ BT előtt azt hangoztatta, hogy nem Oroszország nézeteit képviseli, hanem „négymilliárd testvére és nővére”, a Föld népességének többsége nevében beszél, akik „nem részesülnek a hadiipar bevételeiből”, és nem hajlandók gyerekeiket „ágyútölteléknek” nevelni. Szerinte az ő nézőpontjukból az egyetlen értelmes cselekvés az azonnali tűzszünetre való felszólítás Ukrajnában.

Oroszország ENSZ-nagykövete megköszönte a zenész „nagyon pontos elemzését”, és közölte, hogy szerinte a Nyugat visel háborút Oroszország ellen. Az Amerikai Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese, Richard Mills ugyanakkor kijelentette: elismeri Roger Waters zenészi teljesítményét, azt viszont nem látja, hogy lenne olyan képesítése, aminek birtokában szakértőként szólalhatna meg európai biztonsági kérdésekben.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szerhij Kiszlica arra emlékeztetett, hogy a Pink Floyd tiltólistára került a Szovjetunióban, amikor felszólalt az afganisztáni háború ellen. Szerinte ezek után ironikus, sőt álszent, hogy Waters egy másik háborút próbál tisztára mosni. A zenekar Another Brick in the Wall című dalára utalva Kiszlica azt mondta: szomorú lehet egykori rajongói számára látni, ahogy Waters belemegy abba a szerepbe, hogy tégla legyen az orosz dezinformáció és propaganda falában.

Roger Watershez hasonlóan az Oroszországgal szemben kevéssé kritikus magyar kormány is a béke szükségességét hangoztatja – arról viszont keveset beszélnek, hogy az az agresszor Oroszország felelőssége a saját területét védő Ukrajnával szemben. Orbán Viktor sajtófőnöke csütörtöki közleményében úgy fogalmazott, hogy „Magyarország a béketáborhoz tartozik”, a „béketábor” kifejezéssel ugyanakkor a keleti blokk szovjet elnyomás alatt álló országai hivatkoztak magukra 1945 után.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

#Külföld#Roger Waters#pink floyd#ensz#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk