Külföld

Nemi erőszak, éheztetés - az orosz tiszt ukránok kínzásáról beszélt

Dévai LászlóDévai László

2023. február 2. 8:02

Konsztantyin Jefremov több ukrán életét is megmentette, jelenleg Ukrajna déli részén él, a hazájában árulónak tartják.

Konsztantyin Jefremov, az eddigi legmagasabb rangú tiszt, aki nyíltan elmondta a nyugati médiának, hogy az orosz katonák hogyan kínoztak meg ukránokat. Jefremov a BBC-nek adott interjújában arról is beszél, hogy a hazájában most árulónak és dezertőrnek tartják. A disszidáló tiszt jelenleg Ukrajna déli részén tartózkodik, itt kérdezett tőle a BBC újságírója. 

Jefremov állítása szerint az orosz sereg kínzásai sokszor egy hétig is tartottak, ezeket a kihallgatásokat napi rendszerességgel végezték, de volt olyan is, hogy egy nap két alkalommal is megkínozták a foglyokat.

Jefremov saját elmondása szerint több alkalommal is megpróbálta elhagyni a sereget, ami végül úgy sikerült, hogy egy eltávozás után nem volt hajlandó visszatérni Ukrajnába. A sors iróniája, hogy azóta már az országban van, de nem orosz katonaként, hanem dezertőrként.

A tavaly Ukrajnába települt egykori orosz főhadnagy beleegyezett, hogy beszámoljon azokról a háborús bűncselekményekről, amelyeknek tanúja volt. Jefremov elmondja, hogy a társai kifosztották Ukrajna megszállt területeit, de azt is bevallja, hogy a brutális kihallgatások során többeket is agyonlőttek, rengeteg férfit és nőt fenyegettek nemi erőszakkal.

A korábbi, seregben töltött szolgálati évek kapcsán azt mondja, hogy aknamentesítésen dolgozott Csecsenföldön, egy olyan helyen, ahol két viszonylag rövid idő alatt két háború is lezajlott.

Úgy gondolom, hogy az ott végzett munkám összességében az emberek javára vált.

– mondja Jefremov.

Jefremov az újságíróknak arra is visszaemlékezett, amikor egy ezredes azt parancsolta, hogy az ukránoknak ne adjanak normális élelmet, csak vizet és kekszet, de állítása szerint ő és egy pár társa megpróbált forró teát és cigarettát csempészni a fogvatartottaknak, akiknek még szénát is dobtak, hogy ne a hideg földön aludjanak.

Jefremov és a társai egy alkalommal megmentették egy ukrán fogoly életét, akit egy ezredes parancsára karon, majd lábon lőttek. A dezertált tiszt elmondása szerint orosz katonai ruhába öltöztették a sérültet, hogy ellátást kaphasson.

Meg se mukkanj, mert vagy az orvosok tagadják meg a kezelést, vagy ha meghallják a többiek, hogy ukrán vagy, akkor agyon fognak lőni és nem fogjuk tudni megállítani őket

– emlékezett vissza a BBC-nek Jefremov.

Nyitókép: Egy ukrajnában orosz csapatok által kialakított kínzókamra. Fotó: Kyodo News / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#orosz tiszt#katona#dezertőr#dezertál

Címlapról ajánljuk