Külföld

Az USA 31 csúcskategóriás M-1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 25. 18:30

Joe Biden az ukrán elnök születésnapján jelentette be, hogy az Egyesült Államok nagyjából 400 millió dollár értékben küld tankokat Ukrajába.

Biden elnök szerdán – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök születésnapján – bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 csúcskategóriás M-1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába, adta hírül a CBS News. Az USA ezzel eleget tesz Kijev tankokra vonatkozó kulcsfontosságú kérésének, és ezzel a következő hónapokban jelentősen megnövelik az ukrán tűzerőt.

„A Egyesült Államok 31 Abrams tankot küld Ukrajnába, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg” – mondta Joe Biden a Fehér Házban, az Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter társaságában tartott sajtótájékoztatón. A biztonsági csomag értéke nagyjából 400 millió dollár, közölte a Pentagon.

A bejelentésre azután került sor, hogy Németország bejelentette, hamarosan 14 saját Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, és lehetővé teszi a nyugati partnerek számára, hogy sajátjukat átadják az ukrán hadseregnek. Biden elismerőleg beszélt a német lépésről.

Az USA 31 csúcskategóriás M-1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába
Fotó: Alex Wong/Getty Images

„Franciaország, az Egyesült Királyság, Finnország, Hollandia és más nemzetek is küldenek kulcsfontosságú biztonsági segítséget” – jegyezte meg Biden, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok lépése a nyugati szövetségesek összehangolt erőfeszítésének része.

„Segítünk Ukrajnának megvédeni és megvédeni az ukrán földet. Ez nem jelent támadó fenyegetést Oroszország számára. Nincs offenzív fenyegetés Oroszország számára. Ha az orosz csapatok visszatérnek Oroszországba, ahová tartoznak, ennek a háborúnak ma vége lenne” – mondta az amerikai elnök.

Az M-1 Abrams az Egyesült Államok hadseregének fő harckocsirendszere és a világ legjobb képességű harckocsija, mondta Biden. Az amerikai tankok leszállítása és harcrendbe állítása várhatóan több hónapot vesz igénybe, tekintettel a beszerzésükhöz és az ukrán csapatok kiképzéséhez szükséges időre.

Az Abrams tankok és más páncélozott járművek kulcsfontosságúak Ukrajnának az oroszok elleni nyílt terepen való harcban, a beásott állások és lövészárkok ellen. 

Nyitókép: Scott Barbour/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#m1 abrams#harckocsi#egyesült államok#joe biden

Címlapról ajánljuk