Külföld

Véget érhettek a zavargások a brazil fővárosban, százakat tartóztattak le, maga Bolsonaro is elítélte a történteket

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 6:51

Rendkívüli állapotot hirdettek, legalább 400 embert tartóztattak le. Lula da Silva elnök megbízottja szerint már uralják a helyzetet.

Mint arról beszámoltunk, Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai áttörték a rendőrségi kordont, és megrohamozták Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap.

Véget érhettek a zavargások a brazil fővárosban, maga Bolsonaro is elítélte a történteket
Fotó: Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images

Luiz Inácio Lula da Silva januárban hivatalban lépett elnök időközben szövetségi szintű biztonsági beavatkozást rendelt el a rend helyreállítása céljából a fővárosban, a hónap végéig terjedő időbeli hatállyal.

Lula fasisztáknak, illetve fanatikusoknak nevezte a zavargókat. Hozzátette, hogy a törvény teljes erejével felelősségre fogják őket vonni, írja az MTI.

A televízióban mutatott felvételek szerint a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe, és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, bezúzták az ablakok üvegeit, jelentős anyagi károkat okozva az épületben. Egy újságíró-szervezet közlése szerint öt riporterre is rátámadt a tömeg.

Véget érhettek a zavargások a brazil fővárosban, maga Bolsonaro is elítélte a történteket
Fotó:  Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images

 A rendőrség könnygázzal oszlatott. A garázdálkodó tömeg létszámát háromezerre becsülték a hatóságok. Az aktivisták a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A G1 hírportál tudomása szerint itt is bezúzták az ablakokat, illetve behatoltak az előcsarnokba. 

A CNN magyar idő szerint éjszaka arról számolt be, hogy legalább 400 embert letartóztattak a zavargásokkal összefüggésben. A történteket a volt elnök, Bolsonaro is elítélte. 

Véget érhettek a zavargások a brazil fővárosban, maga Bolsonaro is elítélte a történteket
Fotó: Mateus Bonomi/Anadolu Agency via Getty Images

Ricardo Cappelli, akit Lula da Silva elnök bízott meg a helyzet rendezésével, magyar idő szerint hétfő reggel azt közölte, hogy uralják a helyzetet Brazíliavárosban és környékén. A főváros hamarosan visszatér rendes működéséhez, a bűnösöket azonosítják és megbüntetik.

Nyitókép: Joedson Alves/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#jair bolsonaro#lula da silva#brazília#rendkívüli állapot#zavargás

Címlapról ajánljuk