Külföld

Harckocsikat is küld az Egyesült Államok Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 15:18

A Bradley páncélozott harcjárműveket a csapatok csatatéren történő szállítására tervezték. 

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy Bradley páncélozott harcjárműveket küld Ukrajnába – közölte szerdán Joe Biden amerika elnök. 

A CNN tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy „terítéken van-e” a Bradley járművek szállítása Ukrajnának, Biden azt válaszolta újságíróknak: „igen”. 

A Bradley páncélozott harcjárműveket a csapatok csatatéren történő szállítására tervezték. 

A harckocsin többféle fegyver található, ezek közül némelyik ellenséges célpontok támadására is alkalamas.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hónap végi washingtoni látogatása az Egyesült Államok bejelentette, hogy Patriot légvédelmi rakétákat küld Ukrajnába, amely az egyik legjelentősebb és legfejlettebb rendszer, amelyet Washington eddig Kijevnek biztosított. 

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok a következő napokban vagy hetekben új segélycsomag bejelentését tervezi. 

Az Egyesült Államok korábban más páncélozott harcjárműveket is biztosított Ukrajnának, például a Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) típusú járműveket. Az USA fizette a szovjet időkből származó T-72-es harckocsik felújítását is. M-1 Abrams típusú harckocsikat azonban egyelőre nem küldenek Ukrajnába – írta a CNN.

Nyitókép: Valda Kalnina/MTI/EPA

#Külföld#joe biden#harckocsi#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk