Külföld

15 országban követték el az újságírógyilkosságok négyötödét az elmúlt húsz évben

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 11:34

Európában Oroszország a legveszélyesebb a sajtóban dolgozók számára.

2003 és 2022 között világszerte 1668 újságíró vesztette életét a munkavégzéssel összefüggő okból – közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

A számok mögött azok arca, személyisége, tehetsége és elkötelezettsége áll, akik az életükkel fizettek azért, hogy információt szerezzenek és az igazságot keressék

– írja honlapján a szervezet, amely a sajtóban dolgozók ellen elkövetett erőszakot dokumentálja. Megemlítik, hogy a legtöbb haláleset 2012-ben és 2013-ban történt, amikor 144, illetve 142 újságírót öltek meg. A magas számok nagyrészt a szíriai háborúnak köszönhetők. Idén 58 újságíró halt meg, az elmúlt négy évben ez a legmagasabb szám.

Az elmúlt két évtizedben bekövetkezett halálesetek 80 százaléka 15 országban történt. Irakban és Szíriában összesen 578 újságíró vesztette életét, utána következik Afganisztán, Jemen és Palesztina, majd Szomália.

Európában Oroszország a legveszélyesebb, ahol Vlagyimir Putyin hatalomra jutása óta rendszerszintű támadás zajlik a sajtószabadság ellen. Ebbe beletartoznak a gyilkosságok is, köztük az, amit Anna Politkovszkaja ellen 2006-ban követtek el.

A második legtöbb haláleset Ukrajnában történt, amire az egyik magyarázat a háború, melynek idén februári kezdete óta nyolc újságíró vesztette életét. Az azt megelőző 19 évben 12 másik újságíró is meghalt az országban. A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen 2015-ben elkövetett merénylet miatt Franciaország a negyedik leghalálosabb európai ország.

Az RSF arra is kitér, hogy több újságíró halt meg békésnek mondott országokban, mint háborús övezetekben az elmúlt két évtized során, a legtöbb esetben azért, mert szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos ügyeket tártak fel. Mexikó, Brazília, Kolumbia és Honduras is a világ 15 legveszélyesebb országa között van, ahogy a Fülöp-szigetek, Pakisztán és India is.

A munkájukkal összefüggésben életüket vesztett újságírók között túlnyomó többségben vannak a férfiak (95%). Az elmúlt húsz évben 81 újságírónőt öltek meg, közülük 52-t az elmúlt évtizedben, sok esetben olyanokat, akik a nők jogaival foglalkoztak.

Nyitókép: Anna Politkovszkaja fényképével tüntető nő Vlagyimir Putyin 2006-os müncheni látogatásán – Fotó: Thomas Niedermueller/Getty Images

#Külföld#sajtó#újságírás#haláleset#sajtószabadság

Címlapról ajánljuk