Külföld

Szijjártó szerint jobban tenné az EU, ha nem kioktató stílussal közelítene Katarhoz

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 14:33

Szijjártó Péter Katarból jelentkezett be.

„Ha kioktató, lenéző, leckéztető stílussal közelítünk a katariakhoz, akkor abból nem lesz kölcsönös előnyökre alapuló együttműködés” – figyelmeztette az EU-t Katarból Szijjártó Péter külügyminiszter, a slim fit nemrég beiktatott nagymestere.

A miniszter arról számolt be az MTI szerint: létrejött a politikai megállapodás, amelynek értelmében vállalatközi tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között.

A tárcavezető a katari energiaügyi és külügyminiszterrel folytatott egyeztetéseit követően arról beszélt, hogy „Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe, ennek megoldásához pedig a „kifejezetten elhibázott” olaj- vagy gázársapka sem visz közelebb.

Szerinte az Európai Uniónak is nagy szerepe van, mivel infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a dél-európai vagy délkelet-európai LNG-terminálokból nagyobb mennyiségű földgáz érkezhessen Magyarországra.

Magyarország és Katar azonos állásponton van az ukrajnai háború kapcsán, tette hozzá. „Természetesen a háborút mindketten elítéljük, ugyanakkor mindketten békét akarunk”, mondta, azt hangoztatva, hogy ez csak tárgyalások útján jöhet létre, ahhoz pedig nyitva kell tartani a kommunikáció csatornáit.

A katari vezetés korábban beismerte, hogy több százan haltak meg a foci-vb építkezései alatt, holott valószínűleg a valóságban több ezer az áldozatok száma. A vb körüli botrányokról és az olajdiktatúra emberi jogi sértéseiről korábban hosszabb cikket írtunk. Az ottani helyzettel a Fókusz is foglalkozott a vb előtt.


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#szijjártó péter#katar#eu#jogsértés#megállapodás

Címlapról ajánljuk