Külföld

Olaf Scholz megüzente: Kudarcra számíthat, aki megpróbálja kijátszani az EU közös külpolitikáját

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 11:37

Nevet nem említett, hogy pontosan kinek üzent.

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a közösség továbbra is egységesen kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett, így 2023-ban 18 milliárd euró hitellel is támogatja az országot.  

Aki pedig azt gondolja, hogy ki tudja játszani a közös kül-, és biztonságpolitikát és az EU értékeit, amelyek mellett minden tagállam elkötelezte magát, annak tudomásul kell vennie, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve

– mondta a német kancellár.

Scholz szerint a közösség fenntartja és meg is erősíti Ukrajna támogatását, méghozzá egészen addig, amíg szükséges és amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állítja le brutális háborúját. Ehhez a támogatáshoz a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás, valamint az Ukrajna önvédelmi képességének biztosítását szolgáló fegyverszállítások mellett az Oroszország elleni szankciók is hozzátartoznak – jelentette ki.

A 2022-es év alapján elmondta, hogy az év igazi üzenete, hogy Vlagyimir Putyin egyetlen terve sem valósult meg. Az orosz elnök arra számított, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát és a gázcsap elzárásával kiszárítja az európai szolidaritást. Azonban tévesen mérte fel az ukrán nép bátorságát és demokráciáink karakterét, amelynek része a nagyhatalmi mániával és az imperializmussal szembeni ellenállás.

Ukrajna így Vlagyimir Putyin számításával szemben kitartóan védekezik a felperzselt föld politikájával és a polgári infrastruktúra megsemmisítésére törő alávaló orosz hadviseléssel szemben, és a Nyugat is elfogadta a kihívást

– mondta Scholz.

Nyitókép: Omer Messinger / Getty Images

#Külföld#olaf scholz#német kancellár#németország#eu

Címlapról ajánljuk