Külföld

Aggódik az FBI, mert annyi gyűlöletbűncselekmény történik Amerikában

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 15:54

Kijött a szövetségi hatóság éves jelentése.

Az Egyesült Államokban évtizedek óta nem tapasztalt rekordnövekedést követően tavaly némiképp csökkent, ám továbbra is magas a faji, vallási vagy szexuális indíttatású erőszakos bűncselekmények száma, közölte az FBI év végi jelentésében az MTI szerint.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) ügyvezetője kritizálta a jelentést, mivel szerinte az adatok hiányosak:  országszerte számos rendőrkapitányság nem adott át bűnügyi információkat az FBI-nak a tavalyi évre vonatkozóan.

Több amerikai metropolisz, például New York és Los Angeles, valamint az államok egy része, köztük Florida és Kalifornia is elmulasztotta jelentéstételi kötelezettségét a nyomozóirodának. Ennek oka, hogy a szövetségi hivatal új, az eddiginél részletesebb jelentési szisztémát vezetett be, a rendőrkapitányságok pedig nem tudtak időben átállni az új rendszerre. A csaknem 19 ezer amerikai bűnüldöző szervnek így kevesebb mint kétharmada jelentette a gyűlöletbűncselekményekre vonatkozó 2021-es adatokat az FBI-nak, ami meredek csökkenés az egy évvel korábbi, több mint 80 százalékhoz képest.

Greenblatt rámutatott, hogy az FBI-jelentésben dokumentált csaknem 7300 gyűlöletbűncselekmény a harmadik legtöbb az elmúlt évtizedben. Míg az FBI jelentése 2020-ról 2021-re kis mértékű csökkenést jelzett, más kutatások szerint tavaly valójában aggasztóan megnőtt a gyűlöletbűncselekmények száma. A jogvédő állítása szerint a nyugtalanító tendencia ráadásul az idén is folytatódott egy sor brutális és nagy visszhangot kiváltó bűncselekménnyel, köztük a Colorado Springs-i melegbárban novemberben történt lőfegyveres támadással, amelyben öt ember életét vesztette, 18 pedig megsebesült. A jogvédő emellett felidézte azt a májusi, a New York állambeli Buffalóban történt esetet is, amelyben tíz ember meghalt és hárman megsérültek – túlnyomórészt feketék –, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben.

Nyitókép: Jeanne LeGall és Claudia Carballada a buffalói mészárlás helyszínénél. Fotó: Matt Burkhartt for The Washington Post via Getty Images

#Külföld#fbi#gyűlöletbűncselekmény#adat#mészárlás

Címlapról ajánljuk