Külföld

Beépített FBI-ügynökök segítettek az autista tininek, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 17:36

Etikus-e arra bátorítani egy szellemi fogyatékos kiskorút, hogy terroristákhoz csatlakozzon, aztán letartóztatni, amiért terroristákhoz próbál csatlakozni?

Egy kisiskolásoknak szóló könyvet olvasgatott a denveri reptéren a 18 éves autista Humzah Mashkoor Had, amikor odaléptek hozzá az FBI ügynökei, és letartóztatták terrorvádakkal. A fiatal a Közel-Keletre utazott volna, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz (ISIS).

Ám ezt valószínűleg nem is tette volna meg, ha két éven keresztül nem csetel az interneten négy olyan személlyel, akiket ő a csoport tagjainak hitt – de akik valójában szintén az FBI ügynökei voltak.

A beépített ügynökök a fogyatékos fiatal mentális állapotára, tartozni akarására és az ISIS iránti, korábban nem ilyen komoly érdeklődésére apellálva érték el, hogy Mashkoor úgy döntsön: csatlakozik a terrorszervezethez. Most hosszú börtönbüntetés vár rá, mivel súlyos törvényszegéssel: terrorszervezet támogatásával vádolják.

Az Intercept szerint a december 18-i letartóztatás után történő első bírósági meghallgatáson a fiú családja azzal érvelt, hogy Mashkoor „értelmi nehézségekkel” rendelkezik. A bíró tudomásul vette, hogy a fiatal csak a családja segítségével képes funkcionálni, ennek ellenére megtagadta a szabadlábon való védekezést.

Mashkoor ügyvédje arról beszélt: „Visszataszító, hogy a kormány egyszer sem próbálta figyelmeztetni a szüleit”. Azt is kihangsúlyozta, hogy majdnem minden, amivel a fiút vádolják, akkor történt, amikor kiskorú volt, csak a letartóztatásával vártak arra, hogy betöltse a 18-at. Arról is esett szó, hogy helyzeténél fogva a fiú önállóan képtelen lett volna bármilyen terrorcselekményt elvégezni.

A lap szerint ez azért is aggasztó, mert már a sokadik olyan esetről van szó, amikor az FBI ügynökei magukat iszlamistának tettetve behálóznak korlátozottan cselekvőképes fiatalokat, és szinte rögtön a 18. születésnapjuk után letartóztatják őket.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#fbi#terrorista#autista#tinédzser#online#isis#iszlám állam#letartóztatás

Címlapról ajánljuk