Külföld

Terrorellenes akció Belgiumban: négy embert letartóztattak

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 14:19

Négy belga városban csaptak le a terroristákra, akik merényleteket tervezhettek.

Belgiumban vasárnap reggel négy embert letartóztattak egy terrorellenes rendőrségi akcióban, azzal gyanúsítják őket, hogy szélsőséges iszlamista szervezetekkel állnak kapcsolatban – írja az MTI.

A műveletet a szövetségi rendőrség különleges egységeinek támogatásával hajtották végre, az őrizetbe vett személyek közül három kiskorú.

Négy belga városban, Brüsszelben, Charleroi-ban, Ninove-ban és Liége-ben biztonsági intézkedésekkel megerősített házkutatásokat tartottak a hatóságok, azonban nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot.  

A gyanúsítottak, akik egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot, feltehetően támadást terveztek. A hatóságok elővigyázatosságból döntöttek a beavatkozás mellett, hogy elkerüljék az esetleges merényletet.

A terrorfenyegetést elemző belga központ (OCAM) pénteken közzétett jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az "ideológiai dimenziót" meghatározni.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Reuters/Yves Herman

#Külföld#terrorista#terrorizmus#rendőrség#belgium#merénylet

Címlapról ajánljuk