Külföld

8,5 évre ítéltek egy orosz ellenzékit, mert nem hitte el Putyinék verzióját Bucsáról

MTIMTI

2022. december 9. 15:04

Ilja Jasin a tárgyaláson Putyinnak üzent, azt kérte, vessen véget az őrületnek.

Nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilja Jasin orosz ellenzéki politikust pénteken, mert egy áprilisi YouTube-videóban a bucsai mészárlásról szóló nyugati bizonyítékokat taglalta, megkérdőjelezve Moszkva hivatalos verzióját. A Kreml légből kapottnak nevezte a vérengzésről szóló vádakat, amelyek célja az Oroszországgal szembeni hangulatkeltés.

 Ukrajna megtámadása után fogadott el Oroszország egy új törvényt, amely alapján akár tizenöt év börtönnel is büntethető az, aki hamis információkat terjeszt a hadseregről. Az értelmezésnek nagy teret hagyó jogszabály a Kreml bírálói szerint az egyet nem értés elfojtásának eszköze. Jasint is ezen jogszabályra hivatkozva ítélték el.

Jasin a bíróság előtti utolsó felszólalásában Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézte szavait. A politikus az elnököt tette felelőssé a mészárlásért, és felszólította őt, hogy vessen véget ennek az őrületnek.

„Ennek a szörnyű háborúnak a következményeit tekintve valószínűleg ön is rájött, milyen súlyos hibát követett el február 24-én” – mondta. 

Hadseregünket nem köszöntik virágokkal. Megszállóknak neveznek minket. Az ön neve pedig összefonódott a halállal és a pusztítással
 

– tette hozzá. Megjegyezte: az ukránok valószínűleg sohasem fognak megbocsátani az oroszoknak.

A konfliktus kezdete óta Oroszország csírájában fojtja el az egyet nem értés minden formáját, és az ellenzék legnevesebb alakjai börtönben ülnek, vagy elhagyták az országot.

A 39 éves Jasin – aki a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcovhoz és a bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz is közel áll – kitartásra buzdította híveit.

Kérlek, ne keseredjetek el, és ne feledjétek, hogy ez a mi országunk. Érdemes harcolni érte. Legyetek merészek, ne hagyjátok, hogy a gonosz teret nyerjen, és álljatok ellen

 – mondta.

Jasint júniusban tartóztatták le. Pere november végén kezdődött, és csak egy a sok közül, amelyet az ukrajnai háború bírálói ellen indítottak Oroszországban.

Vlagyimir Putyint pénteken a kirgizisztáni Biskekben tartott sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről. Az orosz elnök csak annyit válaszolt, hogy „ki az a Jasin”?

#Külföld#Ilja Jasin#oroszország#moszkva#bíróság#ellenzéki#bucsai mészárlás

Címlapról ajánljuk