Külföld

Szülést szimulált egy nő, kényszerleszállást hajtott végre a repülő, majd meglógott 28 utas

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 20:59

Így próbáltak volna bejutni Spanyolországba. 

Egy 28 fős csoport kisurrant egy repülőgépből, amikor az kényszerleszállást hajtott végre a spanyolországi Barcelona El Prat repülőtéren. 

A vészhelyzetet az okozta, hogy a Marokkó-Törökország járat fedélzetén egy terhes nő szülést színlelt. A gép így megállt Spanyolországban, és amikor kinyitották az ajtaját, a csoport tagjai kifutottak.

A rendőrség azóta elfogta a szökevények felét, köztük a nőt, akik a feltételezések szerint illegálisan próbáltak Spanyolországba jutni – írja a BBC.

A csoport állítólag a Pegasus Airlines szerdai, Casablanca-Isztambul járatán ugrott ki a gépből.

A 14 elfogott személyből ötöt visszatettek a gépre, a többieket pedig Marokkóba toloncolják.

A terhes nőt kórházba szállították, ahol nem találtak bizonyítékot arra, hogy tényleg vajúdott volna. A nőt közrendzavarás vádjával letartóztatták, és őt is kitoloncolják majd. 

2021. november 5-én az Air Arabia ugyanezen az útvonalon közlekedő járata kényszerleszállást hajtott végre a palmai Son Sant Joan repülőtéren, miután egy cukorbeteg férfinak problémái akadtak. Akkor 12 utas elmenekült, 12 embert pedig elfogtak. Szinte mindannyian marokkói állampolgárok voltak.

Az eset komoly kérdéseket vetett fel a repülőtéri biztonsággal és az európai migrációs útvonalakkal kapcsolatban, és felmerült, hogy az Európába való belépésnek ez a módja – amelyet egyes spanyol médiumok légi hajónak neveztek el – precedenst teremthet.

Az elmúlt években afrikai illegális bevándorlók tízezrei próbáltak meg a Földközi-tengeren át a spanyol szárazföldre és a Baleár-szigetekre, illetve az Atlanti-óceánon át a Kanári-szigetekre jutni.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Külföld#repülőgép#kényszerleszállás#illegális bevándorlók#spanyolország

Címlapról ajánljuk