Külföld

NATO-főtitkár: Hónapokkal Orbán „békemissziója” előtt tudtuk, hogy Putyin meg fogja indítani az inváziót

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 19:08

Szerinte viszont Magyarország értékes támogatást nyújtott Ukrajnának.

Putyinnál tett februári látogatása után Orbán Viktor valóban beszámolt a NATO főtitkárának, de a szövetség központjában akkor már hónapok óta tudták, hogy Putyin meg fogja támadni Ukrajnát, mondta Jens Stoltenberg a Partizánnak.

Arról beszélt, hogy erről már 2021 őszén is tudtak, és ezt a NATO-tagállamokkal is közölték.

Arról is beszélt: Magyarország viszont értékes támogatást nyújtott Ukrajnának, ő pedig nem szereti rangsorolni a tagállamokat az alapján, hogy mennyit segítettek, csak „arra buzdítom őket, hogy tegyék meg, amit lehet”.

Stoltenberg szerint fel kell készülni arra, hogy elhúzódik a háború, és fent kell tartani Ukrajna támogatását, valamint a szankciókat is, mert „nem hagyhatjuk, hogy Putyin győzzön”. Ez azt az üzenetet küldené a többi autokratának, hogy erőszakkal el tudják érni céljaikat.

Arról beszélt, hogy szívesen látná a finnek és a svédek NATO-tagságát, amit a magyarokon és a törökökön kívül már az összes tagállam ratifikált, de számít arra, hogy ők is minél hamarabb megteszik ezt.

Szerinte Putyin az ukránokat és a NATO-t is alábecsülte azzal kapcsolatban, hogy milyen határozottan fognak fellépni az oroszok ellen a háború során. A NATO megerősítette a pozícióját, és keletre mozgósított, hogy megakadályozza a háború eszkalációját.

Arra a felvetésre, hogy sokan gondolják azt, hogy részben a NATO felelős a háborúért, azt mondta: „Putyin elnök felelős a háborúról. Ő döntött úgy, hogy megtámad egy független, szuverén nemzetet. Ez egy választott háború, ez egy aggressziós háború”. 

Az, hogy a NATO lenne felelős, azon a téveszmén nyugszik, hogy Oroszországnak joga lenne beleszólni szomszéd országok ügyeibe.

Nyitókép: Olivier Hoslet / MTI / EPA

#Külföld#jens stoltenberg#nato#főtitkár#orbán viktor#békemisszió

Címlapról ajánljuk