Külföld

Megoldódni látszik a 12 napig körbe-körbe menetelő birkanyáj rejtélye

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 16:52

Bestresszeltek. Nagyon. 

Néhány nappal ezelőtt számolt be lapunk arról, hogy több száz birka járkált kísértetiesen körbe-körbe 12 napon keresztül Észak-Kína Belső-Mongólia régiójában.

A bizarr viselkedést egy biztonsági kamera rögzítette. Eszerint a nyáj folyamatosan az óramutató járásával megegyező irányban, szinte tökéletes körben menetelt egy farmon. Néhány másik birka kívülről nézte a körforgást, míg mások időnként mozdulatlanul álltak a középpontban.

A gloucesteri Hartpury Egyetem mezőgazdasági tanszékének egyik professzora felállított egy elméletet a furcsa viselkedésről – írja a DailyMail

Matt Bell úgy véli, a körözés oka az lehetett, hogy a birkák stresszesek voltak amiatt, hogy hosszú ideig egy karámban hagyták őket.

Bell professzor kifejtette az elméletét a zavarba ejtő viselkedésről: szerinte ha a juhokat hosszú időre bezárják egy karámba, az sztereotip viselkedéshez vezethet, az ismételt körözést pedig a karámban időzés és a szűkösség miatti frusztráció váltja ki. A karám tulajdonosa korábban is elmondta, hogy először csak néhány állat mászkált körbe-körbe, utána csatlakozott a többi – Bell úgy véli, ennek szimplán az az oka, hogy a birkák nyájállatok. 

Egy másik teória szerint a juhok egy bakteriális betegség miatt viselkedtek ilyen furcsán: a liszteriózis miatt egyes állatoknál zavartság alakulhat ki, illetve a baktérium miatt az agy egyik oldala begyulladhat, és ettől viselkedhetnek a juhok kissé ijesztően.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#birkanyáj#birka#menetelés#körözés#kína#Belső-Mongólia

Címlapról ajánljuk