Belföld

„Városképromboló, igénytelen, felesleges” – Vitézy Dávid szerint totális tévút lenne a kínai magasvasút Ferihegyre

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 14:12

Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni – írta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt helyrehozhatatlan hibát emlegetve.

Mint arról beszámoltunk, kínai befektetők egy elkülönült, hálózatot nem alkotó, magasvasútként futó pálya megépítését javasolták a ferihegyi repülőtérhez.

Ahogy írtuk, Gulyás Gergely is beszélt reptéri gyorsvasútról a csütörtöki kormányinfón, igaz, kínai befektetésről nem ejtett szót:

Mind a gyorsforgalmi út teljes felújítása, mind pedig a gyorsvasúti kapcsolat kiépítése feltétlenül szükséges, és ez nem csak állami forrásból valósulhat meg, és ilyen jellegű tárgyalások zajlanak is. Százmilliárdos, több száz milliárdos beruházásokról van szó. Van olyan, amit piaci alapon is meg lehet csinálni, ez főleg a vasútra igaz.

Most Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje közleményben reagált a reptéri magasvasútról szóló hírekre.

Teljes, totális tévút lenne a kínaiakkal építeni a tömegközlekedési rendszertől elkülönített reptéri expressz vonatot Ferihegyre 

– írja Vitézy. Két okot is említ, miért:

  • Kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössük a repteret. Így a különböző elővárosi és távolsági vonatok állnának meg a reptéren, egy új vonalon áthaladva a nemzetközi repülőtér előtere alatt. Ezáltal számos irányból lenne vonattal elérhető a repülőtér: nem csak a belvárosból, de Kelenföldről, a Közvágóhíd térségéből, de a vidéki nagyvárosok felől is - a térképen ez látható. Erre nem csak terv, de építési engedély is van, uniós forrásból ezt kéne megcsinálni. Elkülönült reptéri expresszvonatot építeni kínai hitelből ehhez képest őrült pazarlás volna, és mivel csak a belvárost érné el, leginkább a turistákat szolgálná.
  • Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni. Láttunk már tervet Budapesten sok évvel ezelőtt is végig „lábakon” vezetett kínai reptéri magasvasútra, ami nem a meglévő MÁV-hálózatra épített, hanem önálló új infrastruktúrán akart bejutni a reptérről - városképromboló, igénytelen és felesleges terv volt. Ott a vasút, azt fejlesszük!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#vitézy dávid#kína#vasút#liszt ferenc nemzetközi repülőtér#ferihegy#gyorsvasút

Címlapról ajánljuk