Külföld

Eldőlt: Rishi Sunak lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke

rtl.hurtl.hu

2022. október 24. 15:40

A 42 éves egykori pénzügyi elemző veszi át a Konzervatív Párt elnöki tisztségét is.

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé – jelentette be az MTI tudósítása szerint hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke.

A választási eredmény azt jelenti, hogy Rishi Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, egyben az első brit kormányfő, akinek szülei bevándorlók (Sunak esetében a hindu vallást követő indiaiak).

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. Erről részletesen itt írtunk.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig – amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik – Truss ellátja a kormányfői teendőket.

Nyitókép: Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. – Fotó: David Cliff / MTI / AP

#Külföld#nagy-britannia#egyesült királyság#miniszterelnök#rishi sunak

Címlapról ajánljuk