Külföld

Az ukránok még több területet foglaltak el Herszonnál, a Gazprom szerint nem biztos, hogy Európa túléli a telet

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 7:27

És akkor még a nukleáris fenyegetésről nem is beszéltünk.

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok gyakrabban rakétázzák az országot, mint eddig, Kijev régió egyik települését pedig kamikaze drónokkal támadták  számolt be a CNN. A célpontok főként Donyeckben találhatóak, de a friss támadásokat a vezetés szerint visszaverték.

Arról is beszámoltak, hogy öt települést is sikeresen felszabadítottak Herszon megyében. Az öt falu elég közel helyezkedik el egymáshoz. A Zaporizzsjában található nukleáris erőmű energiaellátását is helyreállították azután, hogy problémák akadtak egy szerdai rakétázás nyomán.

Közben az USA védelmi minisztere, Lloyd Austin arról beszélt, hogy a civilek elleni támadások megmutatják, milyen „aljas háborút is akar vívni Putyin”. Austin Brüsszelben találkozott az ország védőivel és elmondta, hogy a nemrég történt orosz támadások csak megerősítették az amerikaiakat abban, hogy támogatni kell Ukrajnát.

Közben az oroszok ismét fenyegetnek. A Gazprom vezére, Alexej Miller arról beszélt, hogy „nincs garancia” arra, hogy Európa túlélje a telet, ha leszakad az orosz energiáról. A vezérigazgató szerint a jelenlegi gáztartalékok kifogyhatnak a tél vége előtt.

Az ENSZ közös nyilatkozatban elítélte a négy ukrán terület annektálását. 143 ország támogatta a javaslatot, öten ellenezték, míg 35 tagállam tartózkodott. Németország külügyminisztériuma így kritizálta az ellenzőket: „ezt jelenti a történelem rossz oldalán állni.” Mindössze a szírek, az észak-koreaiak, Belarusz és Nicaragua állt Oroszország mellé. Magyarország támogatta Putyin elítélését.

Nyitókép: Twitter / Anton Gerasenko

#Külföld#orosz-ukrán háború#gazprom#Herszon#rakéta#támadás#ensz#usa

Címlapról ajánljuk