Külföld

Meghalt a pozsonyi bárnál lövöldöző férfi, tette előtt zsidó- és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 10:36

Tettére 2019 óta készült, amikor az akkor 18 éves Payton Gendron tíz emberrel végzett egy buffalói szupermarketnél. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, lövöldözés volt a pozsonyi Vár-úton (Zámocká ulica) szerdán este hét óra után, két ember meghalt, egy pedig megsérült és kórházba szállították. A lövések a Tepláreň nevű kávézóban dördültek el, amely LMBTQ-bárként ismert. A sérült az ott dolgozó pincérnő, az elhunytak pedig 30 év alatti férfiak.

A Denník N cikke szerint az elkövető meghalt. A rendőrség közleménye szerint csütörtök reggel holtan találtak rá az elkövetőre, ennél többet azonban nem árultak el. A szlovák fővárosban maradnak a különleges biztonsági intézkedések.

A feltételezett támadó órákkal a merénylet előtt egy 65 oldalas zsidó- és melegellenes kiáltványt tett közzé a Twitteren. A szöveg szerint 2003-ban született, szlovák származású, tettére 2019 óta készül, amikor az akkor 18 éves Payton Gendron tíz emberrel végzett egy buffalói szupermarketnél. A lövöldözés után azt írta, nem érez megbánást. A lövöldöző feltehetően Juraj K., akinek az apja a Štefan Harabin vezette Vlasť listáján indult a 2020-as választáson. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadó az apja fegyverével követte-e el a tettét.

Matúš Vallo, a város főpolgármestere azt írta Facebook-oldalán, hogy gondolataiban az LMBTQ-közösséggel van.


Nyitókép: Google Street View

 

#Külföld#szlovákia#pozsony#twitter#gyűlöletbűncselekmény

Címlapról ajánljuk