Külföld

A miniszterelnököt akarta megölni a pozsonyi melegbárnál gyilkoló férfi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 20. 6:29

A szlovák rendőrség szerint a két fiatal férfit agyonlövő terrorista elsők között a kormányfőt akarta meggyilkolni.

A pozsonyi melegbárnál történt merénylet elkövetője elsősorban Eduard Heger szlovák kormányfőt akarta meggyilkolni, közölte Stefan Hamran szlovák rendőrfőnök.

A 19 éves támadó múlt szerdán agyonlőtt egy 26 és egy 23 éves férfit a Tepláreň nevű melegbár előtt, és súlyosan megsebesített egy 28 éves nőt, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség csütörtökön holtan találta a feltételezett gyilkost.

A korábbi hírek szerint a támadó a lövöldözés előtt egy 65 oldalas antiszemita és homofób kiáltványt tett közzé a Twitteren, és halállista összeállításával készült tettére.

Stefan Hamran kedd este a TV Joj helyi televízió műsorában arról beszélt, hogy a 19 éves fegyveres elkövető október 12-én többször is a miniszterelnök magánlakása közelében járt. Mivel a konzervatív politikus nem volt otthon, ezért a fiatal férfi végül a városközpontban található melegbárhoz ment, és ott kezdett lőni az utcán ácsorgókra, írja az MTI.

A rendőrség kezdetben gyűlölet-bűncselekményként kezelte az esetet, hétfőtől azonban már terrorcselekménynek tekinti a kettős gyilkosságot és gyilkossági kísérletet. A támadás egész Szlovákiában nagy felháborodást váltott ki, civilek és politikusok egyaránt felemelték a hangjukat a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletpropaganda ellen, Zuzana Čaputová államfő maga is éles szavakkal bírálta a szlovák igazságszolgáltatást, amiért nem lép fel kellő eréllyel a kisebbségek elleni uszítással szemben. 

Nyitókép: Zuzana Čaputová / Facebook

#Külföld#szlovákia#pozsony#terrortámadás#lmbtq#lövöldözés#gyűlöletbűncselekmény

Címlapról ajánljuk