Külföld

A Kreml is tagadja, hogy Elon Musk és Putyin beszélt volna egymással

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 16:36

A milliárdosnak magától juthatott eszébe, hogy a béke érdekében Ukrajnának be kellene hódolnia.

Kedden – mint azt mi is megírtuk – az amerikai Vice úgy értesült, hogy Elon Musk az ukrajnai háborúról egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. Az Eurasia Group vezetője, Ian Bremmer írt arról, hogy az üzletember azt mondta neki: Putyin azzal a feltétellel áll készen a béketárgyalásokra, hogy a Krím orosz kézen marad, és Ukrajna elismeri négy megyéje Oroszországhoz csatolását is.

Bremmer szerint Putyin azt mondta Musknak, 

céljait bármilyen eszközt, akár atomfegyvert bevetve is el fogja érni, ám utóbbit csak akkor lépi meg, ha az ukránok megpróbálják visszafoglalni a 2014-ben annektált Krím-félszigetet.

Elon Musk ezek után a Twitteren közölte, hogy egyszer beszélt Putyinnal, másfél évvel ezelőtt. A milliárdos vállalkozó egyébként – bár senki nem kérdezte – nemrég azzal állt elő, hogy Ukrajnának a béke érdekében le kellene mondania orosz megszállás alá került területeiről, és meg is szavaztatta erről követőit, sokak felháborodását kiváltva. Az ukrán külügyminiszter például azt válaszolta rá, hogy nem kellene a „béke” szót eufemizmusként használni arra, hogy „hagyjuk az oroszokat még több ártatlan ukránt meggyilkolni és megerőszakolni, és még több földet elvenni”.

Szerdán a Kreml szóvivője is kijelentette a TASZSZ szerint, hogy az állítólagos beszélgetés Putyin és Musk között nem történt meg, csak másfél éve beszéltek egymással telefonon.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

#Külföld#elon musk#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#ukrajna#ma

Címlapról ajánljuk