Külföld

A lengyel elnök amerikai atomfegyvereket telepítene az országba

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 9:39

Lengyelországban növekszik a félelem, hogy Vlagyimir Putyin, látva az invázió sikertelenségét, nukleáris fegyverek bevetéséhez folyamodhat Ukrajnában.

Andrzej Duda lengyel elnök azt állítja, felvetette amerikai vezetőknek, hogy telepítsenek Lengyelország területére atomfegyvereket – írja a Guardian. Duda felvetéséből sokan arra következtetnek, hogy Lengyelországban egyre többen félnek attól, hogy az orosz szempontból rosszul álló ukrajnai invázió miatt Vlagyimir Putyin elmegy a falig és atomfegyverek bevetését fontolgatja. A Fehér Ház az üggyel kapcsolatban közölte: erre irányuló hivatalos megkeresés nem érkezett Lengyelország részéről.

Az amerikaik megkeresése mintegy válasz arra a fehérorosz alotmánymódosításra, amely értelmében lehetővé tennék, hogy az oroszok nukleáris fegyverei az országban állomásozhassanak.

A lap ugyanakkor figyelmztet: az amerikai atomfegyverek Lengyelországba telepítése megsérténé a nukleáris fegyverek terjedésének korlátozásáról szóló nemzetközi szerződést. Az 1945-ös megegyezést aláírta Oroszország és az Egyesült Államok is, az oroszok azonban időközben kiléptek ebből az egyezményből. A megállapodás értelmében a nukláris fegyverekkel rendelkező tagállamok nem telepíthetnek az új tagállamok területére atomfegyvereket.

Nyitókép: Stephanie Keith / Getty Images

#Külföld#lengyelország#Andrzej Duda#amerika#atomfegyver#háború

Címlapról ajánljuk