Külföld

Egyáltalán nem blöff az orosz atomfenyegetés, mondta a volt orosz elnök

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 27. 13:50

Oroszországnak joga van nukleáris fegyverek bevetésére. 

Moszkva egyáltalán nem blöfföl, amikor atomfegyverek bevetéséről beszél – jelentette ki Dmitrij Medvegyev. Az egykori orosz elnök közölte, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyverek bevetésére, ha az „szükségessé válik”, hozzátéve, hogy „ez egyáltalán nem blöff” – írta a BBC.

A jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettesként dolgozó politikus közölte, hogy Oroszország kénytelen válaszolni az országot ért fenyegetésekre, ha olyan helyzetbe kényszerítik.

Medvegyev kijelentette, hogy szerinte a NATO még „ilyen helyzetben sem avatkozna közbe közvetlenül a konfliktusba”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az előző hét szerdán egy televíziós beszédben kijelentette, hogy minden eszközzel készek megvédeni Oroszországot, hozzátéve, hogy „nem blöff”. Hozzátette:

Azok, akik atomfegyverekkel zsarolnak minket, jobb, ha tudják, hogy az uralkodó széljárás az ő irányukba is fordulhat.

Katasztrofális következmények

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap az amerikai sajtónak nyilatkozva közölte, hogy az Egyesült Államok határozott választ ad, ha Oroszország atomfegyvert vet be Ukrajna ellen, és világossá tette Moszkva számára, hogy ez „katasztrofális következményekkel” járna az oroszok számára.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Reggeliben közölte, hogy Putyin csak a legvégső esetben vetne be taktikai atomfegyvert: akkor, ha személyében fenyegetve érezné magát. Tálas közölte:

Remélem, a Nyugat nem ijed meg a blöfftől, ezzel az egész nukleáris dologgal azt akarja elérni az orosz vezetés, hogy a Nyugat hagyja abba Ukrajna támogatását.


Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev egy 2016-ban készült fényképen. Fotó:  Mikhail Svetlov/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#Dmitrij Medvegyev#atomfegyver#atombomba#nukleáris fegyverek#ukrajna#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk