Reggeli

„Remélem, a Nyugat nem ijed meg a blöfftől” – a szakértő szerint Putyin csak fenyegetőzik az atomfegyverrel

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 9:08

Tálas Péter szerint a 300 ezer tartalékossal sem támadni, hanem védekezni akar Putyin. 

Putyin szerdán részleges mozgósítást rendelt el. A bejelentés után órák alatt elfogytak a repülőjegyek, sokan tartanak kifelé Oroszországból. 

Putyin szerdai bejelentése Oroszországban nem örvend nagy népszerűségnek, az esti tiltakozások miatt már 1300 embert letartóztattak 38 városban. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint leginkább a fiatalok próbálak lelépni az országból, elsősorban Finnországba, Svédországba vagy a középázsiai köztársaságokba mennek. 

Olyannyira viszont nem magas a belső feszültség az országban, hogy az orosz vezetőt megdöntsék. Tálas Péter szerint Putyint csak a közvetlen környezetéből érkező államcsínnyel tudnák leváltani. 

„Putyin erre a háborúra tette föl a politikai sorsát. Megpróbál úgy manővezerni, hogy ha ez a háború nem jönne be Oroszországnak, és vereséget szenvede, akkor is rá tudja tolni részben a háborúpárti politikusokra, részben a katonákra, hogy ti csináltátok ezt” – magyarázta a szakértő.

Kitért arra is, hogy a 300 ezer tartalékossal nem támadó hadműveletet akar végrehajtani, hanem védekezni, hogy megakadályozzák az ukrán előrenyomulást. 

„Azért nem gondolom, hogy támadóerő, mert ahhoz komolyabb kiképzés kell” – jegyezte meg. 

Putyin túl akarja élni ezt a történetet, egy atomháború pedig az ő rendszerét is elvinné. „A taktikai atomfegyvert is csak abban az esetben tartom elképzelhetőnek, ha úgy érzi, hogy a háború miatt meg kell buknia, és személyében fenyegetve van. (…) De ettől nagyon-nagyon messze vagyunk.”

Remélem, a Nyugat nem ijed meg a blöfftől, ezzel az egész nukleáris dologgal azt akarja elérni az orosz vezetés, hogy a Nyugat hagyja abba Ukrajna támogatását

– összegzett Tálas Péter a Reggeliben. 

#Reggeli#Videó#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#Tálas Péter

Címlapról ajánljuk