Külföld

Feltehetően bálnával ütközött és felborult egy hajó, öten meghaltak

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 10. 8:41

A madárfigyelő nőket szállító hajón 11-en voltak, amikor a „példátlan tragédia” megtörtént Új-Zéland partjainál. 

Öt ember meghalt, miután egy ütközés után felborult egy madárnéző nőket szállító hajó az új-zélandi Kaikōura város közelében – jelentette a helyi sajtó. A majdnem kilenc méter hosszú hajó helyi idő szerint szombaton délelőtt tíz óra után pár perccel szenvedett balesetet. Hat embert élve tudtak kimenteni.

Az esetről szóló első hírek szerint a hajó azután borult fel, hogy összeütközött egy bálnával. A helyi rendőrség azonban később azt közölte, hogy egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy pontosan mitől borult fel a hajó. Csak annyit közöltek, hogy összeütközött valamivel, de hogy mivel, azt még vizsgálják. Az eset idején a tenger csendes volt.

A hajón a The Stuff című helyi lap cikke szerint ötven év feletti nők voltak, akik egy madárfigyelő csoport tagjai. A New Zealand Herald cikke szerint az áldozatok szerte az országból érkeztek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy annyit láttak, hogy a felborult hajó tetején egy ember áll, aki integetve kért segítséget. Majd helikopterek érkeztek a helyszínre, hogy megkezdjék a mentést. Hat embert emeltek ki a vízből élve. Őket kórházba szállították, de egyikük kivételével, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, mindannyiukat kiengedték.

Az öt halottat búvárok találták meg a felborult hajó kabinjában. Azonosításuk még zajlik.

A tragédia helyszíne népszerű bálnanéző helynek számít, és a beszámolók szerint az elmúlt napokban több bálnát is lehetett látni a közelben.

Nyitókép: Bálna az új-zélandi Kaikōura közelében, ahogy egy bálnafigyelő hajóról látni, egy 2011 februárjában készült fényképen. Fotó: Tim Clayton/Corbis via Getty Images)

 

#Külföld#hajóbaleset#új-zéland#ütközés#bálna

Címlapról ajánljuk