Külföld

Egy „vámpír” sírját találták meg Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 3. 12:13

A nő nyaka fölé sarlót helyeztek, a lábujjait pedig lelakatolták, hogy „ne térhessen vissza a halálból”. 

Egy „női vámpír” maradványait tárták fel régészek a lengyelországi Pieńben egy 17. századi temetőben.

Dariusz Poliński professzor és a Nicolaus Copernicus Egyetem kutatócsoportja éppen ásatásokat végzett, amikor felfedezték a nő csontvázmaradványait, akit egy sarlóval a torkán a földhöz szegeztek.

A mezőgazdasági eszközt az 1600-as években a lengyelek – babonából – általában arra használták, hogy a vámpírnak hitt elhunyt személyt megpróbálják megfékezni, hogy az ne tudjon visszatérni a halálból.

Poliński a Daily Mailnek elmondta, hogy a sarlót nem lefektették, hanem úgy helyezték a nyakra, hogy ha a halott megpróbált volna felkelni, akkor az levágta volna a fejét, ráadásul – jegyezte meg – a nő lábujjai köré lakatokat erősítettek, ami tovább erősíti azt az elméletet, hogy a nőt halála idején vámpírnak hitték. A lakat a kutató szerint a visszatérés lehetetlenségét jelképezi. 


A kutatók nem közölték az elhunyt feltételezett korát, de elmondták, hogy a koponyáján talált selyemsapka arra utal, hogy magas társadalmi státuszú volt.

A Smithsonian magazin szerint a szokatlan temetkezési szokások Lengyelország-szerte általánossá váltak a 17. században, a „vámpírok” jelenlétére válaszul. 

Még mindig nincs tudományos konszenzus arról, hogy miként kerültek az emberek a "vámpírok" kategóriába, de Poliński szerint gyakran erőszakkal végezték ki őket a kontinens különböző részein.

Nyitóképünk (illusztráció): turk_stock_photographer

#Külföld#vámpír#maradványok#lengyelország#régészet#ásatás

Címlapról ajánljuk