Külföld

Letartóztattak egy nőt Afganisztánban, mert nemi erőszakkal vádolt meg egy magas rangú tálib tisztségviselőt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 17:53

A fiatal afgán nő videója Facebookon, Twitteren és WhatsAppon is széles körben elterjedt, felhívva a figyelmet az egy éve hatalomra került tálibok kegyetlenségeire.

Letartóztattak egy nőt Afganisztánban, miután a közösségi médiában megosztott videójában azt állította, hogy egy magas rangú tálib tisztségviselő bántalmazta, megerőszakolta és házasságra kényszerítette.

A magát csak Elahaként bemutató nő a videóban könnyek közt számolt be arról, hogy Száed Koszti, a tálib belügyminisztérium korábbi szóvivője hogyan bántalmazta, erőszakolta meg, majd kényszerítette őt házasságra.

Elaha a videóban elmondta, hogy a Kabuli Egyetem orvostanhallgatója, továbbá a tálibok által megdöntött kormány titkosszolgálati vezetőjének lánya. Száed Koszti fél évvel ezelőtt vette feleségül akarata ellenére, és nővérét is megpróbálta hozzáadni egy másik tálib tisztégviselőhöz. Ez azonban kudarcba fulladt, mert Elaha családja el tudott menekülni az országból – számolt be róla a nő.

A tálibok vezette legfelsőbb bíróság szerdán késő este, egy nappal a videó megjelenése után Twitter-bejegyzésben közölte, hogy Abdul Hakím Hakkani főbíró utasítására rágalmazás vádjával letartóztatták Elahát.

A fiatal afgán nő azt is elmondta az interneten nagy figyelmet kapó videóban, hogy egy kabuli lakásban tartózkodik, ahol a tálibok azóta tartják fogva, hogy megpróbált elmenekülni a szomszédos Pakisztánba.


Mikor azonban elkapták a határnál és visszahurcolták Kabulba, hallotta, ahogy egy tisztségviselő szerint hitszegésért halálra kellene őt kövezni, amiért az elmúlt 20 évet a korábbi kormánynak engedelmeskedve élte le.

„Talán ezek lesznek az utolsó szavaim. Meg fog ölni (Száed Koszti), de még mindig jobb egyszer meghalni, mint minden egyes alkalommal belehalni” – mondta Elaha a videóban, utalva a nemi erőszakra és bántalmazásra, amely elől egyetlen nap se menekült meg.

Koszti szerdai Twitter-bejegyzésben elismerte, hogy összeházasodott Elahával, tagadta azonban, hogy rosszul bánt volna vele. Mint írta, semmi törvényelleneset nem tett, és azért vált el tőle, mert szerinte a nőnek „nincs rendben a hite”, sőt többször sértően beszélt az iszlám szent könyvéről, a Koránról.

A letartóztatást közlő Twitter-bejegyzésben a kabuli legfelsőbb bíróság nem ejtett szót tárgyalásról, csupán arról, hogy a nőt hamarosan az iszlám erkölcsi és vallási törvénynek, a saríának megfelelően ítélik el – írja az MTI.

Az amerikai katonák tavaly augusztusban vonultak ki Afganisztánból, a tálibok ekkor vették át a hatalmat. Az azóta eltelt egy évben számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek súlyosan csorbítják a nők jogait az országban: többek között már csak korlátozva vehetnek részt a közoktatásban, nem dolgozhatnak, és az utcán a szemük kivételével minden testrészüket el kell takarniuk.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#afganisztán#letartóztatás#tálib#nemi erőszak

Címlapról ajánljuk