Külföld

Puskatussal verték a női tüntetőket a tálibok Kabulban

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 13. 13:57

Tálib harcosok erőszakosan feloszlattak egy nők által tartott tüntetést az afgán fővárosban, a részvevőket megverték és a levegőbe lőttek.

Afganisztánban egy évvel ezelőtt, augusztus 15-én vették vissza az irányítást a keményvonalas iszlamisták, azóta pedig alaposan alaposan visszanyesték az elmúlt években a nők jogai terén elért csekély eredményeket is.

Az évforduló előtt szombaton mintegy 40 nő vonult az oktatási minisztérium kabuli épülete elé a munkához és a politikai részvételhez való jogot követelve. Többen „Augusztus 15. fekete nap” feliratú transzparenst is vittek magukkal, és a „kenyeret, munkát és szabadságot” jelszavakat skandálták.

A  hírszerző szolgálat tálib harcosai kisvártatva kíméletlenül szétverték a demonstrációt, a levegőbe lőttek, a közeli üzletekben menedéket kereső női tüntetők egy részét pedig üldözőbe vették, és puskatussal megverték –  jelentette az AFP.

„Szétoszlatták a lányokat, letépték a transzparenseinket, és sok lány mobiltelefonját elkobozták” – nyilatkozta az egyik szervező. Az AFP munkatársa szerint a tüntetésről tudósító újságírókat is megverték..

A tavalyi hatalomátvétel után a tálibok enyhítést ígértek az 1996 és 2001 közötti keményvonalas uralmukhoz képest. Ennek ellenére azóta  jelentősen korlátozták a női jogokat, lányok tízezreit zárták ki a középiskolákból, sok nő pedig nem térhetett vissza az állami állásába. A nőknek megtiltották, hogy egyedül utazzanak hosszú utakra, és csak a férfiaktól elkülönített napokon látogathatják a fővárosi közkerteket és parkokat. Májusban az ország első számú politikai és vallási vezetője, Hibatulla Ahundzáda megparancsolta a nőknek, hogy a nyilvánosság előtt teljesen takarják el magukat, beleértve az arcukat is.

Nyitókép: Getty Images

 

#Külföld#afganisztán#kabul#tálibok#erőszak#nők#női jogok#tüntetés

Címlapról ajánljuk