Külföld

Erdogan odaszúrt Putyinnak: az orosz megszállás alatt lévő Krímet vissza kell adni Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 20:22

Törökország elnöke az utóbbi időben jó viszonyt épített Oroszországgal, de ennek most vége lehet.

Bár Törökország a NATO tagja, az országot egyre diktatorikusabb eszközökkel irányító Recep Tayyip Erdogan elnök az utóbbi időben közeledni kezdett Oroszországhoz, amelynek Ukrajna elleni háborújában a NATO nyíltan az ukránokat támogatja. Bár júliusi teheráni találkozójukon Erdogan kínos helyzetbe hozta Putyint, valamint a szíriai polgárháborúban a két ország a szemben álló feleket támogatja (az oroszok a szír diktátort, Asszadot, míg a törökök az iszlamista, kormányellenes erőket), sajtóhírek szerint a törökök arról kezdtek tárgyalni az oroszokkal, hogy az ukránok által sikeresen használt, török gyártású Bayraktar drónokat adnának el Moszkvának.

Bár nem tudni, mi zajlik a színfalak mögött, ám az Anadolu török hírügynökség, a Portfólió által szemlézett beszámolója szerint Erdogan megszegett egy tabut:

egy online fórumon kijelentette, hogy a nemzetközi rend és szabályrendszerek megőrzése végett tiszteletben kell tartani annak tényét, hogy a Krím Ukrajna elidegeníthetetlen része, Oroszország megszállása a terület felett pedig illegális.

A 2014-ben Oroszország által megszállt Krímet azonban Moszkva már az ország részének tekinti, vagyis azzal, hogy a törökök ezt megkérdőjelezik, nyíltan Ukrajna mellé álltak. Erdogan hozzátette: biztosítani kell azt, hogy a Krím visszatérjen Ukrajnához, viszont békés eszközökkel kell ezt megtenni.

Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin – Fotó: MTI / AP

#Külföld#erdogan#putyin#törökország#oroszország#krím félsziget

Címlapról ajánljuk