Külföld

Nem kapcsolhatják le a gépekről azt a 12 éves kisfiút, akinek leállhatott az agyműködése

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 6:47

Az orvosi szakvélemény szerint már nincs értelme életben tartani a 12 éves brit fiút, de a bíróság úgy döntött, újra kell tárgyalni az ügyét.

Június közepén a brit legfelsőbb bíróság azon az állásponton volt, miszerint le kell kapcsolni az életmentő gépekről a 12 éves Archie Battersbee-t, akit április 7-én eszméletlenül találtak a családja southendi lakásában. Rosszullét után a kisfiút kórházba szállították, ahol megállapították, hogy kómába esett. A bíróság akkori szakértői véleményekre alapozva azt a döntést hozta, hogy az Archie-t le kell kapcsolni az életmentő gépekről, mivel nagy valószínűséggel már nincs működő agyi funkciója.

Az Egyesült Királyságban széles felháborodást keltett az eset. A fiú szülei, Hollie Dance és Paul Battersbee nem értettek egyet a bíróság döntésével, ezért fellebbezést nyújtottak be.

A fellebbviteli bíróság végül azt a döntést hozta, a legfelsőbb bíróságnak újra kell tárgyalnia Archie Battersbee ügyét, ami azt jelenti, hogy új vizsgálatot indítanak – adta hírül a LADbible. Az Archie-t kezelő orvosok véleménye szerint nagy valószínűséggel a kisfiúnak már nincsen kimutatható agyműködése. A fellebbezés után azt vizsgálták, hogy helyénvaló-e ítéletet hozni egy olyan szakvélemény alapján, amely nem tudja teljesen biztosan állítani, hogy a kisfiúnak már nincsen mérhető agyműködése.

A gyerek szülei korábban azzal érveltek, hogy Archie szíve még dobog, és amíg ez így marad, addig harcolni fognak érte.

A fellebbezés után a legfelsőbb bíróságnak újra kell tárgyalnia az ügyet, és nagy valószínűséggel újabb orvosi véleményeket is be fognak kérni. A család ügyvédje szerint egy ilyen horderejű döntést csak akkor lehet meghozni, ha minden kétséget kizáróan azt tudják állítani, hogy a fiún már nem lehet segíteni.

Nyitókép: Jobb oldalon Archie édesanyja – Fotó: Carl Court / Getty Images

#Külföld#agyhalál#család#archie battersbee#fellebbezés#orvosi szakvélemény

Címlapról ajánljuk