Külföld

Kissinger szerint akár területei feladása árán is békét kellene kötnie Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 20:19

A vietnami háborút lezáró, a nukleáris fegyverzetcsökkentést elindító volt amerikai külügyminiszter szerint a háború folytatása katasztrofális következményekkel járhat.

A 98 éves Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter – aki Richard Nixon elnök kormányának tagjaként szerepet játszott a vietnami háború lezárásában, az első nukleáris fegyverzetcsökkentési megállapodások megkötésében, illetve a szovjet és kínai viszony enyhítésében – hétfőn felszólalt a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum helyszínén, ahol a világ fontos politikai és gazdasági vezetői gyűltek össze a Newsweek tudósítása szerint.

Kissinger mindig is a Realpolitik, vagyis az ideológiamentes nagyhatalmi egyensúlypolitika Bismarck német kancellártól eredeztetett irányzatának híve volt, így nem csoda, hogy a davosi fórumon sem az Egyesült Államok és szövetségeseinek jelenlegi politikája mellett szólalt fel.

A tapasztalt exdiplomata szerint ugyanis az orosz-ukrán háború sokkal súlyosabb következményekkel járhat Európa stabilitására nézve, mintha Ukrajna lemondana bizonyos, oroszok által megszállt területeiről és békeszerződést kötne Oroszországgal.

Sőt, Kissinger szerint a béketárgyalásokat a következő két hónapban meg kell kezdeni, mielőtt a konfliktus olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni.

A volt külügyminiszter szerint ugyanis azzal, hogy a Nyugat meggyengíti Oroszországot Ukrajna háborús támogatásával, elveszíti az országot mint „kiegyensúlyozó hatalmat”, amely 400 éve Európa nélkülözhetetlen része.

Csakhogy a Nyugat és Ukrajna álláspontja szerint éppen Oroszország borította fel az egyensúlyt agresszív terjeszkedésével.

Az ukrán kormány álláspontja szerint például semmi sem garantálná azt, hogy Oroszország megelégszik a számára átengedett ukrán területekkel, és nem kezd újabb hadjáratba.

Ha viszont vereséget szenved, és a megszállás feladására kényszerül, többet nem próbálkozik invázióval.

A jelek szerint azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök a végsőkig hajlandó elmenni, hogy legalább Ukrajna egy részét orosz fennhatóság alá vonja. És ettől egyelőre a nyugati szankciók által előidézett gazdasági visszaesés sem tántorította el. Sőt egyre több nyugati politikus véli úgy, hogy Putyin még egy Ukrajna elleni atomcsapástól sem riadna vissza, csak hogy katonai győzelmet mutathasson fel.

Nyitókép: Henry Kissinger / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#henry kissinger#béke

Címlapról ajánljuk