Külföld

Kiszivárgott egy fotó a lezárások alatt bulizó Boris Johnsonról

Dévai LászlóDévai László

2022. május 23. 20:08

Ez volt az az eset, ami miatt eljárás indult a brit miniszterelnök ellen.

Kiszivárgott fotókon látszik, hogy az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson 2020 novemberében a Downing Street 10-ben egy társasággal italozik – írja a LADBible. Ebben az időben a szigetországban szigorú lezárások voltak érvényben. 

Az ITV News által megszerzett képeken az látható, amint a miniszterelnök a poharát emeli Lee Cain egykori kommunikációért felelős igazgató 2020. november 13-i búcsúbuliján.

A képen további nyolc ember szerepel, illetve a fotót készítő személy is ott volt a szobában. A hírek szerint a bulin többen is voltak, de ők nem látszanak a felvételeken. A brit közvéleményt felháborította az eset, mivel a buli idején szigorú korlátozások voltak érvényben az országban. Johnson szempontjából tetőzi a bajt, hogy a buli előtt épp ő jelentette be a szigorító intézkedéseket. Johnson korábban többször is azt állította, hogy nem vett részt az összejövetelen, a megszerzett képek azonban nem az ő verzióját támasztják alá.

A brit vezetés reagált a Johnsont ábrázoló fotóra: elmondásuk szerint a kabinetiroda és a rendőrség is hozzáfért az ügy nyomozása során a szóban forgó felvételekhez.

Angliában a koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án rendeltek el szigorú intézkedéseket, amelyek értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

A lezárások alatt Boris Johnsonnak több hasonló botránya volt, a brit miniszterelnök ellen eljárás is indult, amelyben megállapították a felelősségét. Johnson ennek ellenére nem mondott le tisztségéről.

Nyitókép: Dan Kitwood / Getty Images

#Külföld#boris johnson#lezárás#fotó#brit#anglia#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk