Külföld

Az Ukrajna elleni háború világméretű éhínséget okozhat

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 7:46

A háború okozta válság akár évekig is elhúzódhat.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szerdán New Yorkban arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz háború  emberek tízmilliói számára okozhat élelmiszerhiányt, ami tömeges alultápláltságoz, éhezéshez és éhinséghez vezethet – írja a BBC.

A háború ellehetetlenítette az Ukrajna kikötőin keresztül folyó forgalmat, a főzőolaj, a kukorica és a búza nagy mennyiségű exportját, tette hozzá Guterres. Ha az ukrán export nem áll vissza, lesznek országok, amelyek hosszútávú éhínségre számíthatnak. 

Ráadásul a globális élelmiszerárak 30 százalékkal magasabbak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az ENSZ szerint megközelítőleg 20 millió tonna exportra szánt gabona ragadt Ukrajnában, amelynek kijuttatása enyhíthetné a globális piacokra nehezedő nyomást.

A Világbank éppen ezért úgy döntött, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az orosz-ukrán háború következtében a világot fenyegető élelmezésbiztonsági válság megfékezésére – erről a 24.hu számolt be a Reuters hírügynökség cikke alapján. A teljes összeg 12 milliárd dollárnyi új és 18 milliárd dollárnyi már jóváhagyott forrást tartalmaz.

A háború előtt Oroszország és Ukrajna elégítette ki a világ búzaszükségleteinek 30 százalékát. Ukrajnát a világ kenyereskosaraként tartották számon, az ország kikötőin át havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terményt exportált.

Nyitókép: Christopher Occhicone/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#élelmiszer#élelmiszer-válság#ensz

Címlapról ajánljuk