Külföld

Putyin atombombát is bevethet, ha nagyon vesztésre állnak Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 7:02

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz elnök akkor nyúlhat a nukleáris fegyverekhez, ha veszélyben érzi a hatalmát. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök atombombát is bevethet az Ukrajna elleni háborúban, ha úgy érzi, annyira vesztésre állnak, hogy az már Oroszország létezését, vagy a saját hatalmát veszélyezteti – közölte az amerikai hírszerzés vezetője kedden az amerikai szenátusban. Avril Haines a fegyveres erők bizottsága előtt elmondott nyilvános helyzetértékelésében közölte, hogy ebben a nem túl valószínű esetben is csak kisebb, taktikai atomfegyver bevetéséről lenne szó.

Az orosz elnök különösen akkor nyúlva az atomfegyverekhez, ha úgy gondolná, hogy a NATO „vagy beavatkozik, vagy beavatkozni készül" – mondta Haines. Az amerikai hírszerzési szerveket felügyelő  Nemzeti Hírszerzési Igazgató (DNI) közölte, hogy az atomfegyver esetleges bevetése előtt Moszkva egyértelműen jelezné, hogy mire készül.

Az amerikai hírszerzési szervek elemzése szerint azonban Putyin jelenleg nem készül taktikai, vagy harci atomfegyverek bevetésére Ukrajnában – jelentette ki a bizottság előtt a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője, Scott Berrier altábornagy.

Drasztikus lépések

Haines közlése szerint Moszkva arra készül, hogy elfoglalja az Ukrajna keleti részén található Donbasz térséget, valamint a Fekete-tenger partvidékét egészen Moldováig, elvágva ezzel Kijevet a tengeri kikötőiktől. Azonban az igazgató elmondása szerint a területek elfoglalására a jelenleg bevetett orosz erők nagysága és ereje nem elégséges, és 

egyre nő a lehetősége annak, hogy Putyin drasztikus eszközökhöz nyúl.

Ebbe beletartozik a statárium kihirdetése, és a teljes katonai mozgósítás elindítása és az ipari termelés átirányítása – közölte Haines. Berrier hozzátette, hogy elhúzódó háborúra kell számítani, ha Oroszország nem indít hivatalosan is háborút Ukrajna ellen, és nem kezdenek általános sorozásba a katonai erejük növelésére. Oroszország nem küldött hadüzenetet Ukrajnának, és az orosz kormány jellemzése szerint csak speciális katonai akciót indítottak az ország ellen, nem háborút. 

Haines közölte azt is, hogy egyelőre rövid távon nincs esély a konfliktus tárgyalásokkal történő megoldására, mert szerinte mindkét fél azt gondolja, hogy „előre léphet katonailag".

Nyitókép: Orosz nukleáris rakéta egy moszkvai katonai felvonuláson, 2020-ban. Fotó:  Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atombomba#atomfegyver#amerikai hírszerzés#avril haines#vlagyimir putyin#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk