Külföld

Nem létezik a legendás ukrán vadászpilóta, Kijev Szelleme

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 11:06

A negyven orosz gépet megsemmisítő ász legendája tényleg csak egy legenda. 

Az Ukrajna ellen indított orosz háború első heteiben elárasztották a közösségi oldalakat egy rejtélyes ukrán vadászpilótáról szóló posztok és videók. A csak Kijev Szelleme néven ismertté vált pilóta pár nap alatt állítólag már tíz orosz gépet lőtt le, és mostanra már negyven megsemmisített ellenséges katonai repülőgéppel hozták kapcsolatba a nevét.

Az ukrán hatóságok eleinte még segítették is a legendás vadászpilótáról szóló hírek terjedését, de a hétvégén végül az ukrán légierő közölte, hogy a Szellem nem létezik. A légierő közölte:

Kijev Szelleme egy szuperhőslegenda, aminek karakterét az ukrán emberek alkották meg.

Egyben arra kérték az embereket, hogy győződjenek meg egyes információk valódiságáról, mielőtt terjeszteni kezdik azokat.

A bejelentést azután tették, hogy a Times című brit lap egy 29 éves őrnagyként azonosította a Szellemet. Sztyepan Tarabalka március 13-án halt meg, az orosz erőkkel folytatott harcban.

Az ukrán légierő ezt az információt most tagadta. Közlésük szerint Kijev Szelleme él, és azt úgy jellemezték, mint ami megtestesíti a Kijevet védő összes ukrán vadászpilótát.


Nyitókép: Egy ukrán vadászgép egy nemzetközi hadgyakorlaton, 2021 szeptemberében. Fotó: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev szelleme#vadászpilóta#ukrajna#oroszország#legenda#propaganda

Címlapról ajánljuk