Külföld

Zelenszkij: Mariupol egy orosz koncentrációs táborrá vált

rtl.hurtl.hu

2022. április 30. 12:06

Az ukrán elnök szerint Oroszország megalázta az Egyesült Nemzetek Szövetségét.

Jelenleg is tart a romok eltakarítása Kijevben, ahol csütörtökön orosz rakéták csapódtak be – mondta legutóbbi, a nemzethez intézett beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken késő este. A Guardian feleleveníti: Kijevet Antonio Guterres ENSZ-főtitkár látogatása idején érte rakétatámadás. 

Sajnos az Egyesült Nemzetek ilyen szándékos és brutális megalázása Oroszország részéről erőteljes válasz nélkül maradt

– fogalmazott az ukrán elnök, aki Mariupol városát úgy jellemezte: egykor a régió egyik legfejlettebb városa volt, ma „orosz koncentrációs tábor a romok közepén.” 

A megszállók viselkedése Mariupol azon a részén, amelyet sajnos még mindig uralnak, jelentéktelen mértékben különbözik attól, amit a nácik tettek Kelet-Európa megszállt területén.

Szerinte az orosz csapatok még cinikusabbak, mint a nácik 80 évvel ezelőtt. „Abban az időben a betolakodók nem mondták, hogy a mariupoli lakosok és a város védelmezői lövöldöztek és megölték magukat.”

Hozzátette: a harkivi régióban nehéz a helyzet, de a katonaságnak és a hírszerzésnek fontos taktikai sikerei vannak.

Donbászban a megszállók mindent megtesznek, hogy elpusztítsanak minden életet. Az állandó, brutális bombázások, az infrastruktúrát és a lakónegyedeket ért állandó orosz csapások azt mutatják, hogy Oroszország ezt a területet lakatlanná akarja tenni

– magyarázta. 

Zelenszkij a herszoni régió ideiglenesen megszállt területein kialakult helyzetet ismertetve elmondta: az orosz erők állítólag a „rubelzónába” való átállásra készülnek. „Bármilyen kísérlet arra, hogy területünket Oroszország közigazgatási, monetáris vagy bármilyen más rendszerébe helyezzék át, egyetlen dolgot jelent: Oroszország maga fog szenvedni ettől” – mondta. „A mi válaszaink, szankcióink és a szabad világ egyéb reakciói Oroszország agresszív lépéseire nem késnek” – fogalmazott.

Nyitókép: Volodimir Tarasov / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#mariupol#ensz#ukrajna

Címlapról ajánljuk