Külföld

„Szeretném látni a napfényt” – Több hete az ukrán acélmű pincerendszerének foglyai a civilek

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 7:27

A nők elmondása szerint 15 gyerek él a föld alatt, az élelmiszer és a víz hamarosan elfogy.

Előkerült az ostromlott mariupoli Azovstal acélgyár belsejéből egy felvétel, amelyen nők és gyerekek kérnek segítséget a külvilágtól. A Guardian által közzétett felvétel feltehetően csütörtökön készült, sokan akkor már csaknem két hónapja voltak bezárva a gyár alatti bunkerbe. 

A nők elmondása szerint 15 gyerek él a föld alatt, vannak köztük csecsemők és tinédzserek is. Az acélmű a város utolsó védőbástyája maradt, ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát a gyár területén és az alatta húzódó hétszintes alagútrendszerben.

A videón az egyik fiú a több hete tartó bezártságáról azt mondja: 

szeretném látni a napfényt és szeretnék friss levegőt szívni a szabadban.

Az egyik nő csaknem két hónapja van a föld alatt, ő ugyanis február 25-én, tehát az invázió megindulása után egy nappal keresett menedéket az acélgyár pincerendszerében. Mások azt mondták, hogy március elején vonultak le, mert az orosz erők folyamatosan lőtték az otthonukat. 

Az ételből és a vízből már majdnem kifogytak. 

Minden élelmiszer, amit magunkkal hoztunk, elfogy. Hamarosan még a gyerekeknek sem lesz elég élelmünk

– fogalmazott az egyik nő. Hozzátette: Segítségre van szükségünk. Nem tudunk kijutni, pedig a gyerekeket békés környékre kellene evakuálni.

Az ukrán belügyminiszter által is közzétett videón is az látható, hogy a gyerekek arra panaszkodnak, több hete nem láttak napfényt. 


Az ukrán kormány egyébként megpróbált létrehozni egy humanitárius folyosót, amely lehetővé tenné az erőműben tartózkodó civilek biztonságos evakuálását. 

Az ukrán erőknek az éj leple alatt helikopterrel sikerült fegyvert juttatniuk a bekerített katonákhoz, szerdán pedig mintegy 80 civil jutott ki Mariupolból négy busszal. Ukrajna szerint a későbbi próbálkozások kudarcot vallottak, mert az orosz csapatok folyamatosan ágyúzzák a humanitárius folyosót. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön győzelmet hirdetett Mariupolban. Azt mondta, az orosz erők az acélgyárat leszámítva a városban mindenhol átvették az irányítást. Az üzemet pedig körbeveszik, hogy „még egy légy se tudjon elmenekülni”.

A valóságban Moszkva újraindította a légicsapásokat, és megpróbálja megrohamozni az acélművet – közölte szombaton Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó. 

Nyitókép: Anton Gerashchenko Twitter-oldala

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#azovstal#ostrom

Címlapról ajánljuk