Külföld

Az ukránok szerint az orosz katonák emlékbe elvihettek magukkal sugárzó tárgyakat Csernobilból

Dévai LászlóDévai László

2022. április 11. 7:45

A szakértők szerint „szép emlék” lesz.

A csernobili laboratóriumokat kifosztó oroszok néhány hónapon belül meghalhatnak – állítják ukrán szakértők, akik szerint a katonák trófeaként vittek haza radioaktív tárgyakat az atomkatasztrófa helyszínéről.

Az ukrán hatóságok a Telegramon közölték: a megszállók összesen 133 sugárszennyezett tárgyat vittek magukkal, amelyeknek a többsége életveszélyes.

Ha legalább két héten keresztül maguknál hordják ezeket, akkor azok súlyos égési sérüléseket fognak okozni, arról már nem is beszélve, hogy halálos sugárterhelés is érheti a szervezetüket.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerint az orosz katonák „döbbenetes” mennyiségű sugárzásnak tették ki magukat az elmúlt hetekben és emiatt sokuk valószínűleg egy évnél is kevesebb ideig fog élni.

Lyukakat ástak a sugárzással szennyezett talajba, zsákokba gyűjtötték a radioaktív homokot, mindeközben belélegezték a szennyezett port

– írta Galuscsenko a Facebookon, miután meglátogatta a felszabadított tilalmi zónát. Szerinte egy hónapnyi súlyos sugárterhelés után maximum egy évig élhetnek még, az energiaminiszter azt írja, hogy az élet alatt itt a lassú haldoklást kell érteni.


Nyitókép: German Galuscsenko / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#csernobil#katona#sugárzás

Címlapról ajánljuk