Külföld

Megkezdődtek az orosz-ukrán béketárgyalások Isztambulban

Dévai LászlóDévai László

2022. március 29. 10:10

A török elnök szerint mind Ukrajnának, mind Oroszországnak vannak „jogos aggodalmai”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint mind Ukrajnának, mind Oroszországnak vannak „jogos aggodalmai” a háború kapcsán – jelenti az MTI.

Erdogan azt kérte a felektől, hogy „vessenek véget ennek a tragédiának”.

A török elnök szerint lehetséges olyan megoldást találni, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára, szerinte a konfliktus elhúzódása senkinek nem áll érdekében. Erdogan kifejezte reményét, hogy a két fél törökországi tárgyalásai kikövezhetik az utat a két ország vezetőjének találkozójához.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 10-én már találkozott a dél-törökországi Antalyában, de a tárgyaláson akkor nem születtek konkrét eredmények.

A delegációk a háború kezdeti szakaszában a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban találkoztak, majd azóta több egyeztetést tartottak videokonferencia formájában is. Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes bejelentette, hogy kedden három humanitárius folyosón keresztül készülnek a civil lakosokat kimenekíteni ostromlott településekről.

Az egyik biztonságos folyosót a dél-ukrajnai Mariupolban próbálják meg kialakítani.

A város polgármestere korábban azt mondta, 160 ezer civil rekedt mindenféle energiaszolgáltatás nélkül az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget.

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#törökország#erdogan#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk