Külföld

Három hét után hazamehettek a Csernobilt biztosító munkások

Dévai LászlóDévai László

2022. március 22. 7:48

A 211 fős stáb az orosz megszállás óta szinte folyamatosan dolgozott, szellemileg és fizikailag annyira kimerültek, hogy már nem tudták ellátni a feladataikat.

Három hét szinte megállás nélküli munka után hazatérhettek azok a szakemberek, akik azóta biztosították a csernobili atomerőmű biztonságos működését, amióta az orosz csapatok megszállták a létesítményt – adta hírül az MTI. A 211 fős műszaki stáb tagjai szellemileg és fizikailag annyira kimerültek, hogy már nem tudták ellátni a feladataikat.

Az ukrán felügyelet tájékoztatása szerint a műszaki személyzet fele vasárnap, a másik fele pedig hétfőn hagyta el a létesítményt, tizenhárom szakember kivételével, akik a maradás mellett döntöttek

– áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményében. A munkások közül 13 ukrán őr úgy döntött, továbbra is a helyszínen maradnak.

A távozókat a fehérorosz Szlavuticsból érkező szakemberek váltották le, ez az a város, ahol a Csernobilt biztosító munkásokat elszállásolták. A NAÜ közlése szerint a feleknek sikerült megállapodniuk a beosztást illetően, így az erőműben mostantól váltani fogják egymást a dolgozók.

A NAÜ már hetek óta szorgalmazta a folyamatos szolgálatban lévő személyzet leváltását, mert a rendkívüli nyomás alatt dolgozók kimerültsége egyre nagyobb veszélyt jelentet a létesítmény biztonságára.

Nyitókép: Maxar Technologies / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#csernobil#atomerőmű#oroszország

Címlapról ajánljuk