Külföld

Megint megrongálták a csernobili atomerőművet az oroszok, gondok vannak az áramellátással

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 13:32

Pedig nemrég végeztek az ukrán mérnökök a javítással.

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították, írja az MTI.

Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és Szlavuticsot tápláló nagyfeszültségű vezetéket. A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket.

Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat

– írta a vállalat. Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

Az ukrán kormány szerint a csernobili atomerőműnek a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgozó személyzete lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint nem kell különösebben tartani attól, hogy ismét katasztrófa lesz Csernobilban, ugyanis a hűtőegységel elég nagyok ahhoz, hogy akadozó áramellátás esetén is biztonságban tartsák a nukleáris hulladékot az AP szerint.

Az utóbbi napokban az orosz-ukrán konfliktus, a csernobili atomerőmű telephelyének orosz megszállása és a zaporizzsjai atomerőművet ért támadást követően sokan elkezdtek aggódni. Nemrég a Reggeliben dr. Aszódi Attila arról beszélt, mennyi esély van egy atomerőmű-balesetre és ez milyen hatással lehetne Magyarországra.

Nyitókép: Maxar Technologies / Getty Images

#Külföld#csernobil#orosz-ukrán háború#rongálás#áram#atomerőmű#javítás

Címlapról ajánljuk