Külföld

Törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombáztak Mariupolban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 12. 13:14

Az ukrán külügy szerint az orosz légierő által támadott muszlim templomban nyolcvanan voltak. Áldozatokról egyelőre em érkezett jelentés.

 

Több mint nyolcvan civilnek, főként törököknek menedéket nyújtó mecsetet bombázott az orosz légierő az ostrom alatt álló délkelet-ukrajnai Mariupolban, ahol több ezer civil rekedt, közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium. A közlemény esetleges áldozatokról nem számolt be, írja az MTI az AP és AFP hírügynökségek jelentései alapján. 

Ukrajna ankarai nagykövetsége korábban arról adott hírt, hogy a mariupoli mecsetben rekedt civilek között 86 török állampolgár, köztük 34 gyermek is van. A bombázásról szóló ukrán hírt független források még nem erősítették meg, a mecset állapotáról sincs egyelőre megbízható jelentés. Ha tényleg történt ilyen támadás és esetleg vannak török áldozatok is, annak komoly diplomáciai, katonai következményei lehetnek, a muszlim világ teljesen szembefordulhat Putyinnal.

Az Orvosok határok nélkül (MSF) nevű civil szervezet szerint a stratégiai fontosságú város pusztító ostrom alatt áll. A pincékben meghúzódó lakosok víz, gáz, áram és kommunikáció nélkül maradtak. A városban élelem után kutató kétségbeesett embereket lehet látni.

A szemben álló felek újabb kísérletet tesznek egy evakuálási folyosó létrehozására, hogy a civilek elhagyhassák a várost a mintegy 200 km-re északnyugatra fekvő Zaporizzsja irányába, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Az ukránok szerint az orosz hadsereg elzárja az evakuációs útvonalat, megakadályozva a kimenekítést.

Az orosz hadsereg folytatja előrenyomulását és Kijev bekerítését. Szombat reggel légicsapások érték a fővárostól mintegy 40 kilométerre délre fekvő Vaszilkiv városát. Nyolc orosz rakéta csapódott be a helyi repülőtéren, amely teljesen megsemmisült, közölte Natalija Balassinovics polgármester a Facebook-fiókján. Egy olajraktárat is eltaláltak, amely kigyulladt.

Nyitókép: Malik Bilal/Wikimedia Commons

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#mecset#törökország#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk